Ενώ το 2024 μπορεί το χρηματιστήριο Αθηνών να μην καταφέρει να φτάσει τις αποδόσεις του 2023, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία στην… έρημο. Αυτό αναφέρει η NBG Securities στην τελευταία ανάλυσή της για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά από ένα έτος ισχυρών αποδόσεων, τις οποίες ενίσχυσε το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της NBG Securities, πολλοί καταλύτες για την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών παραμένουν σε ισχύ.

Ειδικότερα, όπως τους στοιχειοθετεί η NBG Securities:

–          η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (μετά το επίτευγμα της επενδυτικής βαθμίδας),

–          η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης πολύ πάνω από τους μέσους όρους της ΕΕ (ενισχύεται από το επενδυτικό χάσμα, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και τις αυξανόμενες ροές του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με μια πρόσθετη ώθηση από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη),

–          η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών (8 δισ. ευρώ σε προσφορές ή 12 φορές υπερεγγραφή για την IPO του ΔΑΑ),

–          η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και υποστήριξη αποτιμήσεων τόσο σε απόλυτη όσο και σε σχετική βάση (το EV/EBITDA 2024 της ελληνικής αγοράς είναι 5,7x ήτοι με discount >50% έναντι των ομοίων της).

Τα αρνητικά

Βέβαια, μέσα σε ένα τόσο υποστηρικτικό πλαίσιο, τα εταιρικά κέρδη παραμένουν χαμηλότερα, με τις συναινετικές εκτιμήσεις να υποδεικνύουν ελαφρώς χαμηλότερη συνολική αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS) για την ελληνική αγορά φέτος.

Συνολικά, όμως η NBG Securities εκτιμά ότι οι προαναφερθέντες καταλύτες, μαζί με την αυξημένη ρευστότητα, με βάση τις αυξανόμενες ροές επενδυτών μετά την επενδυτική βαθμίδα και την τοποθέτηση ενόψει της επερχόμενης αναβάθμισης της χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες (πιθανόν το 2025) θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη σε περιόδους ακραίας αστάθειας και εξωγενών πιέσεων.

Υποθέτοντας ότι δεν σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων. Η συνολική εποικοδομητική προοπτική για το 2024 παραμένει πέραν από την μακροοικονομική αβεβαιότητα και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές, καταλήγει η NBG Securities.

Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2024: Αξία και Ανάπτυξη

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities φέτος περιλαμβάνουν μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα του παραπάνω, στην λίστα της φέτος συμπεριλαμβάνει (για άλλη μια φορά) τους «πρωταθλητές» της αγοράς:

–          Μυτιληναίος, προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη ΑΠΕ,

–          Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για λόγους αποτίμησης , καθώς βλέπει καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών στοιχείων ενεργητικού.

–          Τιτάν, ο οποίος επανεμφανίστηκε ισχυρότερος από τη μετά την Covid19 εποχή, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις