Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα εμφανίζουν οι μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις παρά τις απανωτές κρίσεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πάγιο αίτημα του κλάδου, όπως είπε πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, παραμένει η ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, σε 120 δόσεις.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Κραυγή αγωνίας» για τον τραπεζικό δανεισμό

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στο ΒΕΑ με περισσότερες από 35.500 ενεργές επιχειρήσεις και «καθαρό» μητρώο μετά από μια διαρκή «βουτιά» στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης απέκτησε θετικό πρόσημο τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ όπως ανέφερε η διοίκηση του ΒΕΑ στο ετήσιο γεύμα εργασίας, που παρέθεσε χθες στους εκπροσώπους του Τύπου φαίνεται πως επανέρχονται στο προσκήνιο κλάδοι, οι οποίοι κόντευαν να εξαφανιστούν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όπως επισήμαναν, η κλωστοϋφαντουργία, το κόσμημα και τα επαγγέλματα της οικοδομής είναι μεταξύ αυτών που επιλέγονται από τους επιχειρηματίες, ενώ σταθερότητα εμφανίζει ο κλάδος του έτοιμου ενδύματος.

Στήριξη από την Πολιτεία

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγικές – βιοτεχνικές επιχειρήσεις και οι τεχνικοί κλάδοι πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία, σημείωσε η διοίκηση του ΒΕΑ.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο ζητά νέα ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι ασφαλιστικές οφειλές, ιδίως εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και οι οφειλές προς το Δημόσιο.

Μάλιστα για να είναι αποτελεσματική η ρύθμιση, θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ειπώθηκε.

Εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών τα θέματα που τέθηκαν ήταν κυρίως:

• η ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης στους όρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις βιοτεχνίες και τα τεχνικά επαγγέλματα, λόγω ιδιαιτεροτήτων,

• παροχή βιώσιμων και ρεαλιστικών ρυθμίσεων για τους καλόπιστους οφειλέτες, ώστε να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στη χρηματοδότηση

• η διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών

• ο εξορθολογισμός του φόρου ΕΝΦΙΑ για τις παραγωγικές επιχειρήσεις

• η μείωση κόστους ενέργειας των παραγωγικών επιχειρήσεων και

• η φορολογική απομείωση ζημιών.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, στον χαιρετισμό του, τόνισε: «Η επιχειρηματικότητα, όπως αποδείχτηκε στα χρόνια των κρίσεων, αντέχει. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απέδειξαν ότι εξελίσσονται. Όχι ίσως με τους ρυθμούς που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς δεν έχουν την υποστήριξη που απαιτείται, αλλά προσπαθούν να ορθοποδήσουν, να καινοτομήσουν και να εναρμονιστούν με το νέο περιβάλλον. Το βλέπουμε, τόσο στους νέους συναδέλφους που εγγράφονται Μέλη στο Επιμελητήριό μας, όσο και σε παλιότερους, που στην προσπάθεια τους να αναπτυχθούν, επιτυγχάνουν να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία και ειδικευμένο προσωπικό». Σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο κ. Ραβάνης παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει, ότι την περασμένη χρονιά, το ισοζύγιο ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς οι συστάσεις επιχειρήσεων ήταν υπερδιπλάσιες από τις διαγραφές. Μάλιστα, σε ποσοστό, η αύξηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Κώστας Δαμίγος, με τη σειρά του, σημείωσε: «Οι Μικρές, πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, δεν πρέπει να θεωρούνται μικρής σημασίας και αμελητέες για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Δημιουργούν, εξελίσσονται, καινοτομούν και μάλιστα επιτυγχάνουν σημαντικές διακρίσεις και βραβεύονται εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Είτε απορρίπτονται από τις τράπεζες, είτε αποφεύγουν εξ αρχής να «χτυπήσουν» την πόρτα τους. Είναι κοινό μυστικό, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και συχνά το ΕΣΠΑ, ευνοούν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αποδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης, αφορούν στο 6% των ΜμΕ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός απευθύνεται μόλις στο 3,8%».

Πρόσθεσε δε, για το θέμα της έλλειψης σε τεχνικό, εξειδικευμένο προσωπικό, στις ΜμΕ: «είναι μονόδρομος για εμάς η υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί το κύρος και η ελκυστικότητα των τεχνικών επαγγελμάτων, αλλά και να δημιουργηθούν κίνητρα, που θα προσελκύσουν τα νέα παιδιά».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΒΕΑ παρουσίασε επίσης τις δράσεις του Επιμελητηρίου το 2023, αλλά και τις δρομολογούμενες, βάσει του προγράμματος του 2024, που στο επίκεντρό τους έχουν την υποστήριξη των Μελών, με αναβαθμισμένες ανταποδοτικές υπηρεσίες και την κατάρτιση – επιμόρφωση των επιχειρηματιών βιοτεχνών και επαγγελματιών του Β.Ε.Α. Άλλωστε, ο κ. Ραβάνης ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, κατέληξε λέγοντας: «Το Β.Ε.Α είναι και θα παραμείνει, το Σπίτι του Βιοτέχνη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις