Ανησυχίες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς ότι τα κέρδη που έχει καταγράψει η Wall Street θα μπορούσαν να αντιστραφούν αυτή την εβδομάδα, καθώς όσο ο S&P 500 κατακτά νέα υψηλά επίπεδα λιγότερες μετοχές συμμετέχουν στο ράλι.

Το ισχυρό εύρος της αγοράς, ή ο αριθμός των μετοχών που συμμετέχουν στην άνοδο ενός ευρύτερου δείκτη, θεωρείται συχνά ως υγιές σημάδι από τους επενδυτές, καθώς δείχνει ότι τα κέρδη εξαρτώνται λιγότερο από ένα μικρό πλέγμα μετοχών, αναφέρει ανάλυση του Reuters.

Μερίσματα: Θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους;

Το εύρος της αγοράς

Το εύρος της αγοράς ήταν στενό για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, με την άνοδο κατά  24% του S&P 500 να οφείλεται κυρίως στo λαμπερό κλαμπ των Magnificent Seven, την ομάδα που περιλαμβάνει τους κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η  Meta Platforms, η Apple και η Amazon.

Το εύρος βελτιώθηκε προς το τέλος του έτους, ωστόσο ορισμένες μετρήσεις δείχνουν ότι θα περιοριστεί και πάλι το 2024. Για παράδειγμα, ενώ ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 5,4% και έκλεισε την Παρασκευή σε υψηλό ρεκόρ, ο μέσος όρος 10 ημερών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στον Nasdaq που σημειώνουν νέα υψηλά έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Hi Mount Research.

Ταυτόχρονα, μόνο το 62% των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρισκόταν πάνω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών τους στο κλείσιμο της Πέμπτης, από 87% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thrasher Analytics. Εν τω μεταξύ οι Magnificent Seven ευθύνονται για σχεδόν το 60% της αύξησης του S&P 500 φέτος, σύμφωνα με την Dow Jones Indices.

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικά ακραίο σημείο όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων σε αυτόν τον πολύ μικρό αριθμό μετοχών» εξηγεί ο Μάικλ Σμίθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AllSpring Global Investments.

H περίπτωση της Tesla

Η μικρή ομάδα μετοχών που τροφοδοτεί την αγορά θα μπορούσε να την καταστήσει πιο ευάλωτη σε γρήγορες πτώσεις εάν μια απογοήτευση στα κέρδη ή άλλο ζήτημα πλήξει τις μεγαλύτερες μετοχές της, συμπληρώνει ο Σμιθ, ο οποίος κατέχει μετοχές της Microsoft, της Amazon και της μητρικής της Google Alphabet.

Ενώ οι περισσότερες από τις μετοχές των megacaps έχουν αυξηθεί φέτος, οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 22%, η τρίτη χειρότερη επίδοση στον S&P 500, αποδεικνύοντας πόσο γρήγορα οι σούπερ σταρ της αγοράς μπορούν να χάσουν την λάμψη τους.

Eν αναμονή της Fed

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι το εύρος έχει περιοριστεί εν μέρει επειδή οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί στη Wall Street, αναγκάζοντας την απομάκρυνση των στοιχημάτων σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ο τομέας των ακινήτων του S&P 500, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα λόγω των ανησυχιών για τα εμπορικά ακίνητα. Ο δείκτης Russell 2000 των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,8%.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μια πιο μακροπρόθεσμη ματιά δείχνει ότι περισσότερες μετοχές έχουν συμμετάσχει στο ράλι. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 100 και πλέον επιμέρους κλάδους του S&P 500 έχουν αυξηθεί κατά 20% ή περισσότερο από τον Οκτώβριο του 2022 που ξεκίνησε η τρέχουσα ανοδική αγορά, έγραψαν οι αναλυτές της Yardeni Research. Ωστόσο, οι τομείς της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνιών είναι οι μόνοι που έχουν υπεραποδώσει έναντι του ευρύτερου δείκτη.

Τα οικονομικά νέα που αναμένουν οι επενδυτές

Από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μέχρι τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα ακόλουθα γεγονότα αυτή την εβδομάδα.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Πρωταγωνιστής αναμφισβήτητα είναι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Ήδη η αναθεώρηση των στοιχείων του Δεκεμβρίου ενίσχυσε την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επιβραδύνονται. Οι προβλέψεις επίσης των οικονομολόγων είναι επίσης ενθαρρυντικές. Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή(ΔΤΚ) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,7% το Ιανουάριο σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις των στοιχείων σημαίνει την μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας σήμα ότι αποδίδει η πολιτική της Fed.

Οι παρατηρητές της αγοράς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν  αξιωματούχους της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως τον πρόεδρο της Richmond Fed, Τόμας Μπάρκιν, τον πρόεδρο της Atlanta Fed, Ραφάελ Μπόστικ και την επικεφαλής της San Francisco Fed, Μέρι Ντάλι.

Το οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου την Πέμπτη, μαζί με την εβδομαδιαία έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγού και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα.

Εταιρικά κέρδη

Η περίοδος των κερδών συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Με τα αποτελέσματα από τα δύο τρίτα περίπου των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί ήδη, το 81% των εταιρειών ξεπερνούν τις εκτιμήσεις, έναντι 76% κατά μέσο όρο στις προηγούμενες τέσσερις περιόδους αναφοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επενδυτές θα αναμένουν τα αποτελέσματα της Shopify και της Marriott την Τρίτη, η Kraft Heinz  και η Cisco  αναμένεται να ανακοινώσουν την Τετάρτη, ενώ η Wendy’s  και η Trade Desk  θα ανακοινώσουν την Πέμπτη.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού

Οι τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι θα παραμείνουν ευμετάβλητες τις επόμενες ημέρες, αφού διαμορφώθηκαν υψηλότερα την Παρασκευή, σημειώνοντας κέρδος 6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Οι τιμές ενισχύθηκαν από τις αυξημένες ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή και καθώς οι σημαντικές διακοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, προγραμματισμένες και μη, περιόρισαν τις αγορές προϊόντων.

Τα κέρδη της εβδομάδας ακολούθησαν τις απώλειες 7% την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ευρείες διακυμάνσεις των τιμών από εβδομάδα σε εβδομάδα θα χαρακτηρίσουν περαιτέρω τις αγορές αργού κατά το υπόλοιπο του μήνα, αν δεν υπάρξουν σημαντικές ανοδικές επικεφαλίδες από τη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να επιβάλουν την προσαρμογή των παγκόσμιων ισορροπιών πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Ρίτερμπούρς , πρόεδρος της Ritterbusch and Associates LLC στην Galena του Ιλινόις.

Οικονομικά μεγέθη Βρετανία

Πλούσια σε οικονομικές ειδήσεις από τη Βρετανία αναμένεται η εβδομάδα που έρχεται, τις οποίες θα μελετήσουν οι επενδυτές και θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η έκθεση της Τρίτης για την απασχόληση αναμένεται να δείξει ότι η αύξηση των μισθών μετριάζεται καθώς η αγορά εργασίας ψυχραίνεται, αλλά μπορεί να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλή για τις προτιμήσεις της BoE.

Τα στοιχεία του ΔΤΚ της Τετάρτης θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής. Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% φέτος, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι το τρίτο τρίμηνο.

Την Πέμπτη τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα καταδείξουν πώς τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία, η οποία έμεινε στάσιμη το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η ανάπτυξη στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου

Η Ιαπωνία πρόκειται να δημοσιεύσει προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ την Πέμπτη, με την ανάπτυξη να αναμένεται να έχει ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο πληθωρισμός επιβάρυνε τις δαπάνες των νοικοκυριών και οι εταιρικές επενδύσεις επιβραδύνθηκαν.

Τα στοιχεία παρακολουθούνται στενά καθώς οι αγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για τον τερματισμό της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας από το 2016. Η BοJ έχει θέσει τις βάσεις για τον τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων έως τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι επίσης πιθανό να δείξουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας έχει διολισθήσει στην τέταρτη μεγαλύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street