Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τοπικό Υπουργείο Οικονομίας και Τουρισμού του Ντουμπάι (Dubai’s Department of Economy and Tourism – DET), το 2023, το Εμιράτο υποδέχθηκε 17,5 εκατ. διεθνείς επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ για τα επίπεδα τουρισμού του, αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στα Η.Α.Ε.

Η εν λόγω επίδοση ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση, ύψους 19,4% (14,36 εκατ. αφίξεις τουριστών το 2022), ενώ ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 16,73 εκατ. επισκεπτών που καταγράφηκε το 2019. Επίσης, η επισκεψιμότητα του Ντουμπάι υπερβαίνει και την ανάκαμψη του τουρισμού σε παγκόσμια επίπεδα, η οποία ανήλθε στο 88% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2023 (στοιχεία UNWTO).

Ντουμπάι: Η έκρηξη του real estate δείχνει σημάδια εξάντλησης

Ειδικότερα, το 2023, ο τομέας φιλοξενίας του Ντουμπάι, κατέγραψε υψηλές επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη του (πληρότητα, διάρκεια διαμονής επισκπτών, μέση ημερήσια τιμή διανυκτέρευσης κ.τ.λ.). Η μέση πληρότητα για τον ξενοδοχειακό τομέα ανήλθε σε 77,4%, αυξημένη έναντι του 2022 (72,9%), αλλά και του 2019 (75,3%).

Η συνολική αύξηση προσφοράς δωματιών το 2023, έναντι του 2019, ανήλθε σε 19%. Ο κατάλογος ξενοδοχείων του Ντουμπάι  περιελάμβανε 150.291 δωμάτια, σε 821 εγκαταστάσεις, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, έναντι των 146.496 δωματίων, σε 804 εγκαταστάσεις, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και των 126.120 δωματίων, σε 741 εγκαταστάσεις, στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Όσον αφορά την ετήσια επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η Dubai Airports εκτιμά ότι αυτή ανήλθε στα 86,8 εκατ. επισκέπτες, ξεπερνώντας την κίνηση του 2019. Οι ανωτέρω επιδόσεις του τουριστικού τομέα δικαιολογούν εν μέρει και την αύξηση του ΑΕΠ του Ντουμπάι κατά 3,3% το α΄9μηνο το 2023, καθώς ο τουρισμός θεωρείται νευραλγικός τομέας της ανάπτυξης του Εμιράτου, ενώ εξυπηρετούν τους στόχους της Οικονομικής Ατζέντας του Ντουμπάι (Dubai Economic Agenda – D33), που στοχεύει στην καθιέρωση του ως μια από τις 3 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως για τουρισμό, εργασία και διαβίωση.

Επίσης, τα μεγέθη επισκεψιμότητας του Ντουμπάι επιβεβαιώνουν και την κατάταξη του ως τον κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως για 3η συνεχόμενη χρονιά βάσει των Travellers’ Choice Awards 2024 του Tripadvisor, ως τον 2ο κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως βάσει του Top 100 City Destinations Index 2023 της Euromonitor International, καθώς και ως μία από τις 10 κορυφαίες πόλεις βάσει του Global Power City Index.

Τέλος, σημειώνεται ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, το Ντουμπάι έχει χαράξει το Dubai 2040 Urban Master Plan, βάσει του οποίου σχεδιάζει, έως το 2040, να διπλασιάσει τον συνολικό χώρο που διατίθεται σε ξενοδοχεία και σε τουριστικές δραστηριότητες και να τετραπλασιάσει το μήκος των δημόσιων παραλιών, στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου του Σχεδίου, που είναι η αναβάθμιση των αστικών περιοχών του Ντουμπάι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες