Ιδρυτές και κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων στις ΗΠΑ έχουν δει την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται κατά πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2023, καθώς νέα περιουσιακά στοιχεία έχουν εισχωρήσει στις επιχειρήσεις τους.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές των Blackstone, KKR, Apollo Global, Ares Management και TPG να έχουν πλησιάσει ή επισκιάσει τα υψηλά ρεκόρ. Και αυτά τα κέρδη ενισχύθηκαν από την αύξηση του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών, ιδιαίτερα των επενδυτικών εργασιών που βασίζονται σε πιστώσεις και ασφάλειες, οι οποίες επωφελήθηκαν από τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα κέρδη των μετοχών έρχονται σε μια περίοδο ανησυχίας στη Wall Street και υπογράμμισαν τη διαφοροποίηση των ομίλων μακριά από τις παραδοσιακές εταιρικές εξαγορές, οι οποίες επιβραδύνθηκαν δραματικά πέρυσι .

Περικοπές και αυξήσεις επιτοκίων

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν περικόψει το προσωπικό και τα μπόνους εν μέσω επιβράδυνσης των συναλλαγών που προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ενώ οι όμιλοι ιδιωτικών μετοχών δυσκολεύονται να πουλήσουν επενδύσεις και να αποδώσουν κέρδη σε επενδυτές που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη σε μετρητά, οι υψηλότερες αποδόσεις ενίσχυσαν τις λιγότερο προαναγγελθείσες δανειοδοτικές επιχειρήσεις τους, όπου τα περιουσιακά στοιχεία και οι αποδόσεις αυξήθηκαν.

Το 2023, 148 δισεκατομμύρια δολάρια νέων χρημάτων επενδυτών εισέρρευσαν στη Blackstone, ωθώντας τα περιουσιακά της στοιχεία σε πάνω από το 1 τρισ. ​​δολάρια, με την πλειοψηφία πέρυσι να προέρχεται από τις πιστωτικές και ασφαλιστικές της δραστηριότητες. Οι ιδιωτικές πιστωτικές επενδύσεις της σημείωσαν άνοδο 16,4% πέρυσι, αποτελέσματα που συνέβαλαν στην άμβλυνση της μείωσης των κερδών στη μονάδα ιδιωτικών κεφαλαίων της.

Η Apollo Global συγκέντρωσε ακόμη περισσότερα, με ακαθάριστες εισροές 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

«Η συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο χρόνο ήταν εξαιρετική», δήλωσε ο Macrae Sykes, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Gabelli Equity Trust, η οποία κατέχει μετοχές και στους δύο ομίλους.

Τα κέρδη

Οι Financial Times υπολόγισαν τα κέρδη από τις αρχές του 2023 στις μετοχές περίπου 30 ιδρυτών και στελεχών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ομίλου Carlyle. Ο Stephen Schwarzman της Blackstone είδε τις μετοχές του να αυξάνονται περισσότερο, κερδίζοντας πάνω από 12 δισ. δολάρια σε αξία.

Η Blackstone έχει δημιουργήσει συνολική απόδοση 80% περιλαμβανομένων των μερισμάτων από το 2023 και είναι πλέον ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με βάση την αγοραία αξία. Η χρηματιστηριακή της αξία ύψους 155 δισ. δολαρίων είναι επίσης μεγαλύτερη από τη Morgan Stanley ή την Goldman Sachs.

«Οι εν λόγω εταιρείες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλαπλοί δρόμοι ανάπτυξης για αυτές ανά προϊόν, περιοχή και κανάλι διανομής», δήλωσε ο William Katz, αναλυτής στην TD Cowen.

Συλλογικά, οι όμιλοι ιδιωτικών μετοχών δημιούργησαν κέρδη 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προμήθειες και περιθώρια το 2023, αύξηση 11% από το προηγούμενο έτος.

Η Blackstone έκλεισε συνεργασίες δανεισμού με μεγάλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ για να τις βοηθήσει να δημιουργήσουν χρέη, είπε ο πρόεδρος Τζόναθαν Γκρέι στους Financial Times πέρυσι.

Εξαγορές

Άλλοι όμιλοι ολοκλήρωσαν μεγάλες εξαγορές για να ενισχύσουν τις πιστωτικές τους επενδυτικές δυνατότητες. Τον Νοέμβριο, η TPG εξαγόρασε τον πιστωτικό επενδυτικό όμιλο Angelo Gordon για 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η KKR νωρίτερα φέτος ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία της ασφαλιστικής εταιρείας Global Atlantic, αγοράζοντας το υπόλοιπο 37% με αποτίμηση άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Marc Rowan, διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global, έχει αποδώσει την ανάπτυξη του κλάδου σε ένα μεταβαλλόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο μια εποχή χαμηλών επιτοκίων και υψηλότερων κανονισμών απώθησε τη δραστηριότητα μακριά από τις δημόσιες αγορές και το τραπεζικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή