Περισσότερες απώλειες από δάνεια σε ακίνητα γραφείων θα σημειώσουν οι τράπεζες παγκοσμίως σύμφωνα προβλέπει ο ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS, καθώς η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων οδηγεί σε περισσότερες χρεοκοπίες.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η απότομη πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι έχουν αφήσει έκθετους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν αν εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Εμπορικά ακίνητα: Η τράπεζα που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών

Αρκετές τράπεζες, όπως η Wells Fargo και  η JPMorganστις Ηνωμένες Πολιτείες και η Deutsche Bank  στη Γερμανία, έχουν αυξήσει το ύψος των αποθεματικών τους για κάλυψη από  πιθανές απώλειες από δάνεια γραφείων, ιδίως για την κάλυψη της έκθεσης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανησυχία των αγορών

Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα ανοίγματα των τραπεζών σε ακίνητα, με τις ανησυχίες αυτόν τον μήνα να επικεντρώνονται σε μικρότερες τράπεζες όπως η New York Community Bank και η Deutsche Pfandbriefbank οδηγώντας σε απότομες πτώσεις τις αντίστοιχες τιμές των μετοχών τους. Οι ερευνητές της Morningstar DBRS δήλωσαν ότι περίμεναν περαιτέρω αναθεωρήσεις. «Κατά την άποψή μας, πολλές τράπεζες θα χρειαστεί να προβούν σε ορισμένες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις αποτιμήσεις ακινήτων και, ως εκ τούτου, να υποστούν υψηλότερες προβλέψεις και απώλειες δανείων», τονίζει ο Νικόλα ντε Κάρο, Senior Vice President of Global Financial Institutions της Morningstar DBRS.

«Δεδομένης της ανανεωμένης πίεσης στην αγορά μετά την τραπεζική αναταραχή της περασμένης άνοιξης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τυχόν πιθανές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα των καταθετών στις τράπεζες».

Η επιδείνωση του κλίματος πιθανότατα θα συμβάλει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, ακόμη και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε σε η Moringstar DBRS, με τους κινδύνους να επιδεινώνονται από την αυστηροποίηση των προτύπων τραπεζικού δανεισμού.

Ενώ ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών γραφείου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένος για τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να προβούν σε περαιτέρω προσαρμογές ελλείψει μιας «πραγματικής ανάκαμψης» για τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ