
Τα επιχειρήματά του για την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και την συνεχή εξάρτηση του κόσμου από το αμερικανικό νόμισμα έθεσε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ σε ομιλία του.
«Πρόσφατα σχόλια που προειδοποιούν για μια πιθανή μείωση της θέσης του δολαρίου ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ, την άνοδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τη χρήση του ρενμίνμπι» είπε ο Γουόλερ. «Αλλά καμία από αυτές τις ανησυχίες δεν έχει μεταφραστεί σε αξιοσημείωτη μείωση του “υπερμεγέθους” ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε.
Ρωσία: Συμφωνία με το Ιράν για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα
Πράγματι, η αυξημένη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα stablecoins, τα οποία είναι σε συντριπτικό βαθμό συνδεδεμένα με το δολάριο, τείνει να αυξάνει το διεθνές προφίλ του αμερικανικού νομίσματος, εξηγεί.
Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ έχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο δολάριο, με τους διεθνείς επενδυτές να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα της Κίνας, για μια σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης στους κινεζικούς θεσμούς.
Και σε περιόδους διεθνούς ανησυχίας, οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα ως ένας τρόπος να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.
«Δεν περιμένω να δω το δολάριο ΗΠΑ να χάνει την ιδιότητά του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σύντομα, ούτε καν να δούμε σημαντική πτώση της πρωτοκαθεδρίας του στο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά» συνόψισε. «Οι πρόσφατες εξελίξεις που κάποιοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτό το καθεστώς το ενίσχυσαν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια