Αν και αρκετοί ξένοι αναλυτές έχουν συστήσει προσοχή στην αγορά ακινήτων, με τις προειδοποιήσεις εσχάτως να αφορούν και την Ευρώπη, όταν την ίδια γραμμή ακολουθεί και η ESMA, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ), αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ESMA, μετά από ένα εξάμηνο κατά το οποίο οι ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν αξιοσημείωτα ανθεκτικές, οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα. Στο μέλλον, οι αγορές πρόκειται να παραμείνουν πολύ ευαίσθητες, ειδικά στον αντίκτυπο των επιτοκίων, στις μακροοικονομικές προοπτικές και στους γεωπολιτικούς και περιφερειακούς κινδύνους. Μάλιστα, κατά την ESMA, υπάρχει υψηλός κίνδυνος διορθώσεων σε ένα πλαίσιο εύθραυστης ρευστότητας της αγοράς στις αγορές μετοχών, ομολόγων και κρυπτογράφησης, με ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τα ανοίγματα ακινήτων.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στους επενδυτικούς «προφήτες» των social media

Ο ρόλος των επιτοκίων

Η απότομη αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων επηρεάζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις επιδόσεις των επενδυτών. Το κόστος αναχρηματοδότησης έχει αυξηθεί απότομα και αναμένεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα τις εταιρείες με χρέος που λήγει το 2024 και το 2025. Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας έχουν δει τις πρώτες υποβαθμίσεις. Η επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας πρόκειται τελικά να επηρεάσει την απόδοση των χαρτοφυλακίων επενδυτών, εκτιμά η ESMA.

Γεωπολιτικοί και περιφερειακοί κίνδυνοι

Η αύξηση των εξωτερικών κινδύνων συνεχίζει να επιδεινώνει το οικονομικό περιβάλλον και το περιβάλλον της αγοράς. Καθώς η αβεβαιότητα και η εύθραυστη ρευστότητα περιορίζουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα εξωτερικά σοκ θα πρέπει να αναμένεται να μεταφραστούν σε υψηλή αστάθεια των τιμών.

Αποτιμήσεις ακινήτων

Τα εμπορικά και οικιστικά ακίνητα έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Η ύφεση τροφοδοτεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές μέσω της χαμηλότερης τιμολόγησης των μετοχών και του χρέους των εταιρειών ακίνητης περιουσίας, των υποβαθμίσεων αξιολόγησης και της μείωσης των αποτιμήσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων και των κινδύνων ρευστότητας. Τα ανοίγματα σε παράγωγα και repo είναι περιορισμένα αλλά συγκεντρωμένα, προειδοποιεί η ESMA.

Επενδύσεις με γνώμονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι επενδυτές, ιδιαίτερα οι λιγότερο έμπειροι με περιορισμένες γνώσεις ή πόρους, κινδυνεύουν να λάβουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς οι δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τα οικονομικά επεκτείνονται, οι επενδυτές που δεν επαληθεύουν την αξιοπιστία και την ποιότητα των πληροφοριών ενδέχεται να υποστούν ζημίες.

Greenwashing

Το Greenwashing και οι σχετικές κακές πρακτικές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της πράσινης χρηματοδότησης. Με τις πρώτες εκροές από κεφάλαια ESG το 2023, μελλοντικά περιστατικά, εκτός εάν αποτραπούν αποτελεσματικά, μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες