Η αισιοδοξία στις αγορές είναι υψηλή. Οι παγκόσμιες μετοχές απέχουν μόλις 2% από τα υψηλά όλων των εποχών. Ο S&P 500 ανέβηκε από τις 4.100 μονάδες στις 5.000 μονάδες σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, σημειώνοντας νέα υψηλά. Ο Eurostoxx 50 βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20+ ετών και οι ιαπωνικές μετοχές βρίσκονται στα υψηλά 33 ετών.

Περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών και η αισιοδοξία είναι υψηλή μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ.

Το ερώτημα όμως, κατά την Societe Generale είναι αν οι μετοχές βρίσκονται σε κατάσταση «ορθολογικής αισιοδοξίας» ή «παράλογης πληθωρικότητας»…

Societe Generale: Είμαστε μόλις στον Φεβρουάριο και όλες οι προβλέψεις για τα επιτόκια αναιρούνται

Κατά τη γαλλική τράπεζα, υπάρχουν τρεις παράγοντες ορθολογικής αισιοδοξίας που καθοδήγησαν το ράλι μέχρι στιγμή:

Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 1 – Εύρος καλύτερο από το αντιληπτό, ισοσταθμισμένοι δείκτες όπως ο Nasdaq 100, οι US Industrials, ο Eurostoxx 50 και η Ιαπωνία είναι όλοι υψηλότερα από τα υψηλά του 2021.

Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 2 – Νέα υψηλά στον κύκλο κερδών, οι δείκτες Fwd EPS του επόμενου 12μήνου αυξάνονται για τις ανεπτυγμένες αγορές και σταθεροποιούνται για τις αναδυόμενες.

Συντελεστής ορθολογικής αισιοδοξίας 3 – Παγκόσμιοι κορυφαίοι δείκτες σε ανάκαμψη. Ο δείκτης παγκόσμιου κύκλου της SG είναι ανοδικός από τον Μάρτιο του 2023 και το SG US Consumer Composite βελτιώνεται επίσης.

Τι θα συμβεί αν η λογική αισιοδοξία μετατραπεί σε παράλογη πληθωρικότητα;

Κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο αμερικανικός τεχνολογικός κλάδος είχε μερίδιο αγοράς 30% με μερίδιο κέρδους 15%. Επί του παρόντος, ο Nasdaq 100, η πηγή της έκρηξης των EPS, έχει μερίδιο αγοράς 50% αλλά 40% του κέρδους. Εφαρμόζοντας την κορυφή των μαθηματικών της φούσκα dot-com στο Nasdaq100, ο S&P 500 θα έπρεπε να φτάσει τις 6.250 μονάδες για να τιμήσει στο ίδιο επίπεδο παράλογης πληθωρικότητας (δηλαδή 25% ανοδικά).

Οι κίνδυνοι

Η ορθολογική αισιοδοξία οδήγησε τη Societe Generale να θέσει έναν στόχο για τον S&P 500 στις 4.750 μονάδες για το 2024 τον Σεπτέμβριο, αλλά τα θετικά στοιχεία υποδηλώνουν διατήρηση υψηλότερης κατανομής σε παγκόσμιες μετοχές, καθώς ο κίνδυνος υπέρβασης των μετοχών παραμένει στο τρέχον εξάμηνο.

Κατά την Societe Generale υπάρχουν όμως τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκέντρωσης, όπως ο μακροχρόνιος Nasdaq-100 Equal Weighted ή, ακόμη καλύτερα τα διαφοροποιημένα προϊόντα παραγωγικότητας, όπως ο Δείκτης SG Rise of Robots.

Τέλος, η Societe Generale εκτιμά ότι η αστάθεια θα αυξηθεί ξανά προς το τέλος του έτους όταν: 1) οι μη υφεσιακές μειώσεις επιτοκίων οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και 2) ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή του Nasdaq 100 αρχίζει να επιβραδύνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης