Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 να μην μπορεί να ακολουθήσουν τις ανοδικές κινήσεις της Ευρώπης, στη σκιά της πτώσης της HSBC.

Wall Street: Εν αναμονή της Nvidia

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,73% στις 7.662 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,29% στις 17.118 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,22% στις 7.812 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της HSBC βυθίστηκαν κατά 8%, μετά την αναφορά μείωσης 80% των κερδών προ φόρων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Η τράπεζα επιβαρύνθηκε με 3 δισ. δολάρια για τη συμμετοχή του στην Bank of Communications και 2 δισ. δολάρια από την πώλησή του στη Γαλλία.

Επίσης, η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε 1,2% αφού τα υποκείμενα κέρδη μειώθηκαν περίπου 12% στα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, καθώς οι χαμηλότερες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και η ζήτηση επιβάρυνε τα αποτελέσματα. Επίσης η εταιρεία προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος.

Επίσης, οι μετοχές της ελβετικής εταιρείας εξόρυξης Glencore υποχώρησαν περισσότερο από 6%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε απότομη πτώση στα ετήσια κέρδη και μείωσε το μέρισμά της. Η φθίνουσα αστάθεια στην αγορά ενέργειας επιβάρυνε τα κέρδη της εταιρείας για ολόκληρο το έτος, τα οποία ανήλθαν σε 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια – τα μισά από αυτά που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Γερμανία

Στο μεταξύ από το μέτωπο της οικονομίας οι οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίας σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, δήλωσε η σύμβουλος Ulrike Malmendier στο Reuters σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι θα κινηθούμε σίγουρα προς την ίδια κατεύθυνση… αυτό δείχνουν οι αριθμοί μας», επισήμανε η Malmendier. Η πρόβλεψη των συμβούλων της κυβέρνησης τον Νοέμβριο έκανε λόγο για ανάπτυξη που θα φθάσει μόλις το 0,7% το 2024, ενώ η επόμενη επίσημη επικαιροποίηση αναμένεται στα μέσα Μαΐου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές