Κοντά σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση 900 εκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο συνολικού ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  βρίσκεται η Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, η συμφωνία του Κιέβου με το προσωπικό του ΔΝΤ, είναι πιθανόν να κλείσει σήμερα Πέμπτη. Παρά το γεγονός ότι πρέπει ακόμα να επικυρωθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου, η διαδικασία κρίνεται τυπική.

Η συμφωνία ακολουθεί τις συζητήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων για το πώς θα μπορούσε το Κίεβο να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του σε περίπτωση που η αμερικανική χρηματοδότηση, η οποία είναι δεσμευμένη στο Κογκρέσο, δεν πραγματοποιηθεί. Αυτά τα σχέδια —που έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της— περιλαμβάνουν διευρυμένες εγχώριες πωλήσεις ομολόγων, αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Το Κογκρέσο

Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν εγκρίνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς τη χώρα για φέτος, τα κεφάλαια του ΔΝΤ πιθανότατα θα γίνουν το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό σωσίβιο για το Κίεβο μετά τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια της ΕΕ.

Τα χρήματα του ΔΝΤ έρχονται καθώς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος αγωνίζεται να κινητοποιήσει πόρους για να συνεχίσει την αντίστασή του στη ρωσική εισβολή για τρίτο χρόνο.

Η ομάδα προσωπικού του ΔΝΤ με επικεφαλής την Γκάβιν Γκρέι, η οποία αξιολογεί εάν η Ουκρανία πληρούσε τις προϋποθέσεις για να λάβει την εκταμίευση του δανείου, πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της και να κάνει δήλωση την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μπορεί να απαιτήσει ακόμη μερικές επιπλέον ημέρες για να οριστικοποιηθεί μετά από αυτό, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η ομάδα του βρίσκεται τώρα στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους και θα επικοινωνήσει στο τέλος της αποστολής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το γραφείο Τύπου της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εκταμίευση θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις που η Ουκρανία αναμένει φέτος, για συνολικά 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μέρος ενός προγράμματος πλήρους κλίμακας για την Ουκρανία που εγκρίθηκε το 2023, την πρώτη φορά που το ΔΝΤ δανείζει σε ένα έθνος σε πόλεμο.

Για να λάβει τα χρήματα, η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τους όρους που συζητήθηκαν με το ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων δεσμεύσεων, το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει το πρόσφατο αίτημά του για την κεντρική τράπεζα να επιτρέψει την πώληση συναλλάγματος σε ορισμένες ιδιωτικές ουκρανικές εταιρείες για να τις βοηθήσει να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ευρωομόλογα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Η παύση των πληρωμών βοηθά το Κίεβο να διατηρήσει τα τόσο αναγκαία συναλλαγματικά αποθέματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή