Με καθυστερήσεις, θυμό και επιθετικά σλόγκαν κατά του προέδρου Μακρόν άνοιξαν για το κοινό στις 10.30 σήμερα το πρωί οι πόρτες του 60ού Αγροτικού Σαλονιού στο Παρίσι. Από τις 9 το πρωί χιλιάδες ήταν οι πρώτοι επισκέπτες που περίμεναν, με την επιθυμία να προλάβουν τα εγκαίνια και το κόψιμο της κορδέλας από τον πρόεδρο Μακρόν.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού των γαλλικών ΜΑΤ στο εσωτερικό αναστάτωσε το πρόγραμμα. Κυριάρχησε χάος και σκληρή αντιπαράθεση με τους πιο εξαγριωμένους αγρότες, εκ των οποίων 4 συνελήφθησαν, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων κι αυτό στο περίπτερο με τα ζώα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ευρώπη

Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, ο πρόεδρος Μακρόν, που κανείς δεν τον είδε κατά την άφιξή του, μπήκε στο σαλόνι από «κερκόπορτα» και κλείστηκε με στελέχη στον πρώτο όροφο. Εκεί κάλεσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για να κάνει ένα είδος απολογισμού. Στο ισόγειο, σε πηγαδάκια οι αγρότες παρακολουθούσαν τις εξηγήσεις Μακρόν από τα τηλέφωνά τους.

Λάθη, παραλείψεις, διαψεύσεις

Για την κακή οργάνωση της «μεγάλης συζήτησης» που ο ίδιος φιλοδοξούσε να οργανώσει στο εσωτερικό του σαλονιού και που τελικά δεν έγινε, ο πρόεδρος διέψευσε με πάθος τα λάθη που του καταλόγιζαν. Το σημαντικότερο των «λαθών», που εξόργισε το σύνολο των αγροτών, είναι ότι πως ακούστηκαν ισχυρισμοί ότι για τη «μεγάλη συζήτηση» είχε σταλεί πρόσκληση στο σύλλογο των ακτιβιστών-οικολόγων ονόματι «Εξέγερση της Γης».

Ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένα τα μέλη της ομάδας αυτής, έχουν στο ενεργητικό τους πολλές δράσεις με ζημιές σε αγροκτήματα και συγκρούσεις με την αστυνομία. Με την ευκαιρία του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος Μακρόν είχε ζητήσει μέσω του υπουργού Εεσωτερικών τη διάλυση της «Εξέγερση της Γης», κάτι που όμως ακύρωσε το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι αγρότες δεν μπόρεσαν να του συγχωρήσουν ότι κάλεσε στη συζήτηση μαζί τους την ομάδα αυτή, την οποία θεωρούν ως την πλέον εχθρική. Ο πρόεδρος διέψευσε ότι υπήρχε πρόσκληση, παρ’ ότι σημείωσε ότι κάποτε θα πρέπει να γίνει συζήτηση και μαζί τους.

Eκτός ατζέντας κινήθηκε ο Μακρόν

Εξηγώντας τις θέσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων ο Εμμανουέλ Μακρόν άφησε για πρώτη φορά τον θυμό του να φανεί με ένταση, συγκίνηση και συγκρατημένα δάκρυα, τα οποία οι παρόντες κατέγραψαν. Κατάφερε ωστόσο να αυτοσχεδιάσει επί τόπου προκαλώντας μια «μίνι συζήτηση» με όσους επιθυμούσαν, η οποία τελικά εξελίχθηκε με ηρεμία στο ισόγειο, δίπλα στη μασκότ αγελάδα Oreillette.

Στους αγρότες υποσχέθηκε ένα σχέδιο «ταμειακών ροών έκτακτης ανάγκης» και μία νέα συνάντηση με τα συνδικάτα στην προεδρία μέσα σε τρεις εβδομάδες. Χάρη στην ηρεμία που τελικά επικράτησε αργά το μεσημέρι αποφάσισε να κάνει τον συνηθισμένο για τους προέδρους περίπατο στους διαδρόμους του σαλονιού, το δε κόψιμο της κορδέλας για τα εγκαίνια έγινε στις 13.30 τοπική ώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO