Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά τώρα η Goldman Sachs, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων της Eurostat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη κινήθηκε ελαφρώς ψηλότερα από το αναμενόμενο.

Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός της Ελλάδας τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην ευρωζώνη

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη προσέγγιση της Goldman Sachs, που εκτιμούσε ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα βλέπει τώρα πέντε μειώσεις των 25 μονάδων βάσεις, αντί για έξι. Όσο για το 2025, η Goldman αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, αντί για μία που έβλεπε μέχρι πρότινος.

Στο 2,6% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% έναν μήνα νωρίτερα, λίγο λιγότερο από τις προσδοκίες για 2,5%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, από τον οποίον εξαιρούνται οι ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, μειώθηκε στο 3,1% από 3,3%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 2,9% – και αρκετά υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

«Τον Ιούνιο οι μειώσεις επιτοκίων»

«Δύο διαδοχικές ανοδικές εκπλήξεις στον διαδοχικό ρυθμό του πυρήνα του (πληθωρισμού) στις ανακοινώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου έχουν μειώσει τις πιθανότητες προηγούμενης μείωσης», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman σε σημείωμά τους.

Από την πλευρά τους, οι traders θεωρούν σε ποσοστό 77,6% ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή