Στο 2024 προσβλέπουν για αλλαγή πορείας της οικονομίας της Τουρκίας προς το καλύτερο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το οικονομικό του επιτελείο, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ.
Η οικονομία της Τουρκίας παρουσίασε ανάπτυξη 4,5% πέρυσι και 4,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγορών καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αντιστάθμισε τις επιπτώσεις από τους καταστροφικούς σεισμούς και την επιβράδυνση στους κύριους εμπορικούς της εταίρους.
Το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε πλέον και τα 1,1 τρισ δολάρια, ενώ επίσης οι ξένες επενδύσεις συνεχίζονται με αρκετά γοργούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη της Τουρκίας το 2022 είχε φτάσει το 5,5%.
Τουρκία: «Βλέπει» και πάλι το 70% ο πληθωρισμός
Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Τουρκίας για σημαντική βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των μεγάλων προκλήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ισοτιμία της λίρας. Είναι ενδεικτικό ότι όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο πληθωρισμός για το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 67,07% ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 65%.
Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, καθώς εφαρμόστηκε επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης με βασική επιδίωξη να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Όπως εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές, η καταναλωτική ζήτηση των προηγούμενων μηνών ήταν αυξημένη από τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κι άλλο και μπορεί τώρα να παρουσιάσει κάμψη. Για παρόμοιους λόγους, ως αντιστάθμισμα από νέα αύξηση των τιμών, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εγχώριων επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης που κινείται έντονα ανοδικά.
Αλλαγή στην οικονομική πολιτική
Για να προσελκύσει ξανά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, η χώρα από τον Ιούνιο του 2023 και μετά έκανε στροφή στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και ξεκίνησε κύκλο μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων από την εποπτεία του Σίμσεκ. Μεγάλο στοίχημα είναι τώρα να επιστρέψουν οι ξένοι, σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και σημαντικά υποτιμημένο νόμισμα, ειδικά απέναντι στο δολάριο.
Αισιοδοξία από Άγκυρα
«Θα δούμε συνολικά ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα αμβλυνθούν μέχρι το τέλος του έτους (του 2024) και πως θα αρχίσουμε να βελτιωνόμαστε ξανά από τον επόμενο χρόνο», ήταν ο αισιόδοξος τόνος που έδωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο Ερντογάν, όντας και πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), διεξάγει εκστρατεία για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου.
Οι δείκτες δείχνουν μια πιο ισορροπημένη οικονομία και χαμηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ σε χωριστές δηλώσεις. «Αναμένουμε μέτρια και ισορροπημένη ανάπτυξη το 2024, με την καθαρή εξωτερική ζήτηση να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη», ήταν η εκτίμησή του.
Οι ξένες επενδύσεις
Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που φαίνεται να συνεχίζει να ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας λειτουργεί θετικά για τις διεθνείς αγορές που ελπίζουν σε πιο «ορθόδοξες» πολιτικές από την κυβέρνηση, προκαλώντας νέο ενδιαφέρον και από επενδυτές οι οποίοι μέχρι τα μέσα του 2023 είχαν εγκαταλείψει στο μεγαλύτερο μέρος τους τη χώρα.
Ο Σίμσεκ και οι συνεργάτες του κάνουν ότι μπορούν για να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα δεκαετιών και θέλουν να δουν περισσότερες ξένες επενδύσεις το 2024 για να τονωθεί η οικονομία. Οι εισροές των λεγόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στην Τουρκία ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη η Διεθνής Ένωση Επενδυτών. Το 2022, οι εισροές αυτές είχαν ανέλθει σε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως στις αρχές του 2023 η εφαρμογή αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής με μεγάλες μειώσεις επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό –για προεκλογικούς κυρίως λόγους- αποθάρρυνε τους ξένους επενδυτές.
Latest News
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
«Οταν βρέχει, βρέχονται όλοι» - Η προειδοποίηση του CFO της Costco για τους δασμούς Τραμπ
Η CFO της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να σημαίνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών