Το γαλλικό κοινοβούλιο κατοχύρωσε τις αμβλώσεις ως συνταγματικό δικαίωμα σε μια ιστορική κοινή συνεδρίαση στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Από τους 925 βουλευτές και γερουσιαστές που είχαν δικαίωμα ψήφου, 780 υποστήριξαν την τροπολογία, η οποία θα δώσει στις γυναίκες την «εγγυημένη ελευθερία» να επιλέξουν μια άμβλωση.

ΗΠΑ: Σε δύο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων το χάπι διακοπής της κύησης

Ακούστηκε ένα βροντερό χειροκρότημα στην αίθουσα αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα τη Δευτέρα, στο κέντρο του Παρισιού ενώ ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε για να τιμήσει την περίσταση.

Το μέτρο είχε ήδη ψηφιστεί από την Άνω και την Κάτω Βουλή, τη Γερουσία και την Εθνική Συνέλευση, αλλά χρειαζόταν τελική έγκριση από τους βουλευτές στην κοινή σύνοδο στις Βερσαλλίες για να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αλλαγή.

Ηθικό χρέος στις γυναίκες που υπέφεραν

Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, είπε στους συγκεντρωμένους στην πολυτελή Αίθουσα του Συνεδρίου στην πτέρυγα Μίντι του παλατιού: «Μας στοιχειώνουν τα βάσανα και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Έχουμε ηθικό χρέος [σε όλες τις γυναίκες που] υπέφεραν».

«Σήμερα, το παρόν πρέπει να ανταποκριθεί στην ιστορία. Το να κατοχυρωθεί αυτό το δικαίωμα στο σύνταγμά μας σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος και στα ίχνη του πόνου και του πόνου. Θα αποτρέψει περαιτέρω τους αντιδραστικούς από το να επιτίθενται στις γυναίκες.

»Ας μην ξεχνάμε ότι το τρένο της καταπίεσης μπορεί να ξανασυμβεί. Ας δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί, ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή τη μέρα».

Και πρόσθεσε: «Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός των συνόρων μας και πέρα ​​από αυτό, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός κόσμου ελπίδας».

Η Mathilde Panot, βουλευτής της σκληρής αριστεράς France Unbowed, η οποία πρότεινε να εγγραφούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμα, είπε στη συνάντηση ότι ήταν «μια υπόσχεση… για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται [για αυτές] παντού στον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Ο αγώνας σας είναι δικός μας. Αυτή η νίκη είναι δική σας».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα