Η ανατολή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε και μία συνεχώς αυξανόμενη πεποίθηση ότι πλέον πλησιάζουμε και στην εποχή που θα είναι διαθέσιμα ανθρωπόμορφα ρομπότ.

«Είχαμε ανθρωποειδή ρομπότ για δεκαετίες στη λαϊκή κουλτούρα. Φυσικά, οι επιστήμονες θέλουν να το κάνουν πραγματικότητα», λέει στο Bloomberg ο Σαχίν Φαρχσί, γενικός εταίρος στη Lux Capital, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες. «Με κάθε τεχνολογική επανάσταση έρχεται μια άλλη προσπάθεια να μας φέρει πιο κοντά στη Ροζί, το ρομπότ», προσθέτει, αναφερόμενος στην υπηρέτρια στο The Jetsons, ιστορική σειρά κινουμένων σχεδίων της αμερικανικής τηλεόρασης.

Τι συνδέει τον Μπέζος με την Nvidia – Ο κοινός στόχος που μοιράζονται

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση ρομπότ γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, με τη διαφορά όμως ότι τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα ρομπότ δεν θυμίζουν την εικόνα των ρομπότ που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι ηλεκτρικές σκούπες Roomba της IRobot και τα ρομπότ Kiva που βοηθούν στη λειτουργία των αποθηκών της Amazon αντιπροσωπεύουν μεν σημαντικά τεχνικά επιτεύγματα, αλλά μοιάζουν περισσότερο με αυτοματοποιημένες συσκευές παρά με συνοδούς με τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνει το Bloomberg.

Οι προσπάθειες να ικανοποιηθεί η πείνα του κοινού για πιο ευδιάκριτα ρομπότ έχουν μερικές φορές απογοητευτικά αποτελέσματα. Το 2021, όταν ο Ίλον Μασκ αποκάλυψε τα σχέδια της Tesla για ένα ανθρωποειδές ρομπότ, δεν υπήρξε επίδειξη κανενός είδους τεχνολογίας. Αντ’ αυτού, ένας άνθρωπος ντυμένος με ένα λευκό στενό κοστούμι ρομπότ και ένα μαύρο κράνος χόρεψε σε όλη τη σκηνή.

Ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

Αλλά οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα λένε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και το λογισμικό υπολογιστικής όρασης σημαίνουν ότι τα ρομπότ που μοιάζουν σωματικά με ανθρώπους θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα. Τα ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών —σε αντίθεση με έναν ρομποτικό βραχίονα που επαναλαμβάνει επιδέξια μια μεμονωμένη λειτουργία σε ένα εργοστάσιο— θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Το τοπίο χρηματοδότησης παραμένει επίσης… βάναυσο: οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν λιγότερα σε νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023 από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2019 και οι εταιρείες ανθρωποειδών ρομπότ συγκέντρωσαν μόνο το ένα τέταρτο του κεφαλαίου που προσέλκυσαν το 2018. Όμως ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε απότομα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν ενθουσιασμένοι με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η θερμοκοιτίδα startup εταιρειών και επενδυτής πρώιμου σταδίου Y Combinator συμπεριέλαβε τη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση σε έναν κατάλογο τομέων για τους οποίους ενδιαφερόταν. Η Νταϊάνα Χου, εταίρος στο Y Combinator, λέει ότι πιστεύει ότι γίνεται όλο και πιο φθηνό και εύκολο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις να κατασκευάσουν προηγμένα ρομπότ. «Είναι επιτέλους δυνατό να φτιάξουμε ρομπότ με αντίληψη ανθρώπινου επιπέδου», δηλώνει η Χου στο Bloomberg.

Το παράδειγμα της Figure

Στις 23 Φεβρουαρίου, το Bloomberg ανέφερε ότι η startup ανθρωποειδών ρομπότ Figure AI συγκέντρωσε περίπου 675 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, με τον Τζεφ Μπέζος, την Nvidia και άλλους επενδυτές να την αποτιμούν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι ελπίζει ότι το προϊόν της θα είναι σε θέση να εκτελεί εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους ή δύσκολο να προσληφθούν, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας σε αποθήκες. Η νορβηγική ρομποτική startup 1X Technologies AS συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος. Σημειώνεται ότι η OpenAI, η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, είναι επενδυτής και στις δύο εταιρείες.

Η Amazon, η οποία αναδιαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ρομποτική στα logistics με την αγορά της Kiva Systems το 2012, έχει αρχίσει να δοκιμάζει δίποδα ρομπότ που κατασκευάζονται από την Agility Robotics μια startup που υποστήριξε το 2022. Η ανθρωποειδής μηχανή, η οποία έχει λαμπερά λευκά μάτια και κουπιά αντί για χέρια, έχει ρυθμιστεί ώστε να αρπάζει κάδους από ένα ράφι και να τους μεταφέρει σε έναν μεταφορέα. Η Agility σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο για την αύξηση της παραγωγής- εργάζεται για την ανάπτυξη ρομπότ που μπορούν τελικά να μεταβούν σε περίπλοκες εργασίες, όπως η εκφόρτωση φορτηγών και η αποσυναρμολόγηση παλετών με εμπορεύματα.

Κάτω από την επιφάνεια…

Ο Φάρχσι της Lux Capital λέει ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων δεν αποτυπώνουν την πλήρη έκταση του κύματος της ρομποτικής. Περισσότεροι επιχειρηματίες επικεντρώνονται σε αυτήν, λέει, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις φιλοδοξίες τους ή πόσα μετρητά έχουν συγκεντρώσει από επενδυτές. «Αυτές οι εταιρείες που πρόκειται να βγουν και να συγκεντρώσουν πολλά, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται τον τελευταίο χρόνο», σημειώνει ο Φάρχσι.

«Αναβλύζουν κάτω από την επιφάνεια», καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI