Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι την ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την ελληνική οικονομία, με τις προσδοκίες να τείνουν ότι θα επισφραγίσει την επενδυτική βαθμίδα. Θα είναι και ο τελευταίος οίκος που θα επαναφέρει τα ελληνικά assets στις επενδύσιμες επιλογές, κλείνοντας τον κύκλο των “σκουπιδιών” (junk) μετά από έναν υπερδεκαετή κύκλο.

Χατζηδάκης: H επενδυτική βαθμίδα βοηθάει να δανειζόμαστε φθηνότερα

Πιθανή αναβάθμιση αποκτά περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα σήμερα, καθώς δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά στις επιλογές των επενδυτών που πλέον έχουν εντάξει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο “καλάθι” της έκθεσής τους. Αλλά η Moody’s, πιστή στην φήμη της αυστηρής, είναι ο μόνος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που εξακολουθεί να έχει την Ελλάδα χωρίς την επενδυτική βαθμίδα.

Οι πιθανότητες

Βέβαια, οι πιθανότητες να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή δεν είναι αμελητέες, παρά το γεγονός ότι και η JP Morgan δίνει «αξιοπρεπείς» πιθανότητες να δώσει την επενδυτική βαθμίδα (IG) στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος είναι ότι η σύσταση του outlook, η οποία συνήθως δείχνει και την τάση των αξιολογήσεων, είναι σε “stable”, δηλαδή σταθερό.

Επίσης, μιλώντας μετά την τελευταία διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας τον Οκτώβριο, ο Colin Ellis, global credit strategist της Moody’s Investors Service, σε συνέδριο του Economist, είχε εξηγήσει ότι ο οίκος δεν θέλει να προβαίνει σε μπρος-πίσω και αλλαγές βαθμίδας. Με τον τρόπο αυτό εξήγησε γιατί έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους οίκους στην ένταξη της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως, ο ίδιος είναι παραδεχτεί ότι οι πιο πολλοί κίνδυνοι που είχε εντοπίσει η Moody’s στην ελληνική οικονομία έχουν απομακρυνθεί ενώ και η τελευταία βαθμολόγηση καταδεικνύει πως η χώρα δεν συνιστά κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων. «Αυτό είναι το μήνυμα του “Βa” και το στέλνουμε πολύ καιρό», είχε αναφέρει.

Ο κύκλος που άνοιξε το καλοκαίρι του 2023

Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια να αφήσει πίσω της την υπερδεκαετή κρίση και το καλοκαίρι του 2023 πήρε την επενδυτική βαθμίδα από τον Scope Ratings (4 Αυγούστου). Ακολούθησε η αναβάθμιση από τον DBRS τον Σεπτέμβριο, με τον S&P να δίνει από τη μεριά του την πολυπόθηση αναβάθμιση τον Οκτώβριο. Η Fitch έγινε ο τέταρτος οίκος, μεταξύ των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατέταξε στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα στις 2 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα αποτελεί πλέον ένα πολύ καλό προορισμό επενδύσεων αφού έχει μειωθεί ο λεγόμενος “κίνδυνος χώρας”, με τα οφέλη να επεκτείνονται σταδιακά και στην πραγματική οικονομία, αρχικά στις μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις και δευτερευόντως στις μικρότερες, πετυχαίνοντας πλέον καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές.

Πλέον ο επόμενος στόχος για την κυβέρνηση θα είναι η επιπλέον βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία