Το πλήθος των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα προσπαθούν να αφομοιώσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον γερμανικό DAX να επηρεάζεται από τη μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,27% στις 7.953 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,01% στις 18.474 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,20% στις 8.221 μονάδες.

Η μετοχή της Renault

Στο επίκεντρο σήμερα η μετοχή της Renault, η οποία ενισχύεται κατά 1%, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 99.132.100 μετοχών της Nissan για 358 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αφορούσε μερίδιο περίπου 2,5% της Renault απέφερε ελαφρώς λιγότερο από τα 362 εκατομμύρια ευρώ που η Renault είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να φέρει.

Επίσης, στο επίκεντρο είναι τα στοιχεία από τη Γερμανία, τα οποία παρείχαν μια καλύτερη εικόνα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία παλεύει με την δυναμική της ανάπτυξης.

Μια «ελαφριά ανοδική τάση» στην απασχόληση συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis, με τον αριθμό των εργαζομένων να αυξάνεται κατά 14.000 τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιχειρηματικό κλίμα

Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα του λιανικού εμπορίου εν τω μεταξύ «ενισχύθηκε αισθητά τον Μάρτιο», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo. Οι έμποροι λιανικής ήταν πιο αισιόδοξοι, ενώ λιγότεροι υπέφεραν από προκλήσεις στον εφοδιασμό.

«Η απαισιοδοξία που ήταν τόσο χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων υποχωρεί. Οι επιχειρήσεις ενόψει του Πάσχα προφανώς έδειξαν ότι είχαν καλύετρες προσδοκίες», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo, Patrick Höppner.

Αυτά τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τον τζίρο στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία, ο οποίος μειώθηκε κατά 2,7% τον Φεβρουάριο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Σε ονομαστικούς όρους, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σημείωσε πτώση 0,4% ετησίως. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 1,9%.

Τέλος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε πτώση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023, ενώ σε ετήσιο επίπεδο, η μείωση ήταν κατά 0,2% Σε όρους παραγωγής, και οι τρεις κύριοι τομείς παρουσίασαν συρρίκνωση. Οι υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 0,1%, η παραγωγή κατά 1,1% και ο κλάδος των κατασκευών κατά 0,9%, αντίστοιχα.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Για ολόκληρο το 2023, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές