Πριν από δύο χρόνια, ο Sam Bankman-Fried ήταν ένας 30χρονος πολυδισεκατομμυριούχος που ζούσε σε ένα ρετιρέ αξίας 35 εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες, διασκεδάζοντας με τους φίλους του ενώ διηύθυνε μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες κρυπτογράφησης στον κόσμο, όπως αναφέρει το CNBC.

Σήμερα, σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ιδρυτής του FTX , Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ, για μαζική απάτη και συνωμοσία αναφορικά με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του και ένα σχετικό hedge fund.

FTX: Ποινή κάθειρξης 25 ετών για τον Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ

«Έχτισα κάτι πολύ όμορφο και τα πέταξα όλα», είπε ο Μπάνκμαν-Φριντ  για τους συναδέλφους του στο FTX. «Με στοιχειώνει κάθε μέρα».

«Ήταν βασανιστικό να το βλέπεις όλο αυτό να ξετυλίγεται», είπε. «Οι πελάτες δεν αξίζουν αυτό το επίπεδο πόνου.

«Ήμουν ο διευθύνων σύμβουλος της FTX και ήμουν υπεύθυνος», τόνισε.

Στα μαλακά…

Ο Μπάνκμαν αντιμετώπιζε μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης 110 ετών βάσει ομοσπονδιακών οδηγιών καταδίκης για τη μαζική συνωμοσία απάτης που οδήγησε στην κατάρρευση της FTX και ενός σχετικού hedge fund.

Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εισηγήθηκαν να καταδικαστεί σε φυλάκιση από 40 έως 50 χρόνια, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης αιτήθηκαν ποινή φυλάκισης  5-6,5 ετών.

Ο δικαστής Λιούις Κάπλαν έκρινε τον 32χρονο ένοχο για επτά κατηγορίες και έκρινε υπεύθυνο για τα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων πελατών που χάθηκαν το 2022.

H πτώση

Ήταν μια απότομη και γρήγορη πτώση από τη χάρη για τον Bankman-Fried, ο οποίος κάποτε χαιρετίστηκε ως τιτάνας στον κλάδο και είχε μέγιστη καθαρή αξία – στα χαρτιά – περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Bankman-Fried και άλλα στελέχη παραδέχτηκαν ο ένας στον άλλο ότι «τα κεφάλαια των πελατών της FTX χάθηκαν αμετάκλητα επειδή η Alameda τα είχε ιδιοποιηθεί». Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, το έλλειμμα πελατών είχε αυξηθεί στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Bankman-Fried φλέρταρε με εξωτερικούς επενδυτές για ένα πακέτο διάσωσης, αλλά δεν βρήκε μνηστήρες.

Η FTX εξέδωσε παύση σε όλες τις αναλήψεις πελατών εκείνη την ημέρα. Η τιμή του FTT έπεσε κατακόρυφα πάνω από 75%. Εκτός επιλογών, ο Bankman-Fried στράφηκε στον Zhao, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει μια «μη δεσμευτική» επιστολή πρόθεσης για την απόκτηση FTX.com.

Αλλά μια μέρα αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, η Binance δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει με την εξαγορά, επικαλούμενη αναφορές για «κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών» και ομοσπονδιακές έρευνες.

Η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 11 Νοεμβρίου και ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX και συνδεδεμένων οντοτήτων. Έχασε αμέσως το 94% της προσωπικής του περιουσίας.

Έμεινε χωρίς φίλους

Οι Sullivan & Cromwell, οι μακροχρόνιοι δικηγόροι της FTX, προσέγγισαν τον John J. Ray, ο οποίος επέβλεπε την Enron κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της, για να αναλάβει την προηγούμενη θέση του Bankman-Fried.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Bankman-Fried συνελήφθη από τις αρχές των Μπαχαμών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου τέθηκε υπό κράτηση. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τον Bankman-Fried ότι διέπραξε απάτη «από την αρχή», σύμφωνα με κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Bankman-Fried αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250 εκατομμυρίων δολαρίων και αρχικά ζούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό με ένα μόνιτορ αστραγάλου που διέταξε το δικαστήριο στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto της Καλιφόρνια, στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Σύντομα τέθηκε εκ νέου υπό κράτηση για φερόμενη αλλοίωση μαρτύρων.

Ενώ ο Bankman-Fried περίμενε τη δίκη, πολλοί από τους στενότερους φίλους και έμπιστους του μετατράπηκαν σε βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, αφήνοντας τον πρώην δισεκατομμυριούχο κρυπτογράφησης να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, το 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε τον Bankman-Fried ένοχο για όλες τις ποινικές κατηγορίες εναντίον του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News