Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων με στόχο την ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στη ζώνη του 28% – 30% μέσα στους επόμενους 21 μήνες.

Moody’s: Ισχυρά τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2023 [γραφήματα]

Πρόκειται για υποχρέωσή τους έναντι του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ ως προς τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει  να αναρριχηθούν σε επίπεδα ικανά να αποτρέψουν το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης σε συνθήκες κρίσης.

Μέχρι στιγμής οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν πετύχει όλους τους ενδιάμεσους στόχους MREL, καθώς συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τη διάθεση ομολογιακών τίτλων σε θεσμικούς επενδυτές.

Υψηλές αποδόσεις

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων έχουν εκδοθεί με υψηλές αποδόσεις, επιβαρύνοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Πριν την έναρξη του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, το κόστος ήταν αυξημένο λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας της χώρας, αλλά και των ίδιων των τραπεζών.

Πρόσθετη επιβάρυνση δημιούργησε η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη, η οποία οδήγησε αναπόφευκτα σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος των νέων εκδόσεων από τα τέλη του 2022.

Οι τάσεις αυτές ανατράπηκαν μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου, η οποία μείωσε τον κίνδυνο χώρας και διεύρυνε την επενδυτική βάση, ανοίγοντας το δρόμο για φθηνότερες εκδόσεις.

Έτσι από το ξεκίνημα του 2024 οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι άντλησαν από τις αγορές συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια επίπεδα, κοντά στα 9 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Επιπλέον, ο δανεισμός αυτός επιτεύχθηκε με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη καθοριστική για την επίτευξη των στόχων για την κερδοφορία που προβλέπουν τα business plan της τριετίας 2024 – 2026.

Υποστηρικτικά προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα αναπληρώσουν μέρος των απωλειών στα καθαρά έσοδα από τόκους, που θα προκαλέσει η υποχώρηση του κόστους χρήματος.

Οι στόχοι

Αποτέλεσμα των κινήσεων των τελευταίων μηνών ήταν να μειωθεί σημαντικά η απόσταση από τον τελικό στόχο για τους δείκτες MREL κατά το ήμισυ περίπου.

Πέραν όμως της επίτευξής του, οι τράπεζες στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των εξόδων για τόκους που πληρώνουν σε ομολογιούχους που ήδη κατέχουν τίτλους τους, καθώς είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα επιτόκια ακριβότερα

Σύμφωνα με τους όρους διάθεσής τους, τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν σε ανάκλησή τους σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντικατασταθούν παλαιότερες ακριβές εκδόσεις με νέες που φέρουν χαμηλότερα κουπόνια.

Οι κινήσεις αυτές θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη διετία, καθώς θα ανοίγει το σχετικό παράθυρο ευκαιρίας.

Τα σχέδια

Αναλυτικότερα, τα σχέδια των τεσσάρων συστημικών ομίλων είναι τα εξής:

·         Eurobank

Στοχεύει σε δείκτη MREL 27,8% την Πρωτοχρονιά του 2026. Στο τέλος του 2023 βρισκόταν στο 24,91%, υψηλότερα από τον ενδιάμεσο στόχο της 1/1/2024 (23,23%).

Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα έχει καλύψει το 70% της σχετικής απόστασης.

Διαθέτει δε μαξιλάρι 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση παλαιότερου ομολόγου εντός του α΄ τριμήνου του 2024.

·         Τράπεζα Πειραιώς

Στο τέλος του 2023 ο δείκτης MREL βρισκόταν στο 24,1%, σημαντικά υψηλότερα του στόχου για την Πρωτοχρονιά του 2024 (21,9%).

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στη διοίκησή της να προχωρήσει σε ανακλήσεις παλαιότερων ακριβών ομολόγων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου, ο δείκτης MREL θα αναρριχηθεί πάνω από το 26% έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο για να ξεπεράσει από το 2025 το 28%.

·         Εθνική Τράπεζα

Βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης ομολόγων χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας, που είχαν εκδοθεί το 2019 με κουπόνι 8,25%.

Οι τίτλοι αυτοί θα ανταλλαχθούν με νέες ομολογίες λήξης το 2035, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα κατά 30% περίπου επίπεδα, στο 5,875%.

Με τον τρόπο αυτό, ο συστημικός όμιλος θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό ποσό, λόγω των λιγότερων τόκων που θα καταβάλλει.

·         Alpha Bank

Διαθέτει σημαντικά κεφαλαιακά μαξιλάρια πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο MREL του 2024 (22,4%), με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 25,4%.

Ξεπερνά δε ήδη και το στόχο της Πρωτοχρονιάς του 2025.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 27%, στο τέλος του 2025 στο 29% και ένα χρόνο αργότερα πάνω από το 30%.

Πολύ σημαντικό για την τράπεζα είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή να εκδώσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, που είναι τα πιο ακριβά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις