Στα περιστέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανήκει αυτή η εβδομάδα, καθώς με μια σειρά παρεμβάσεων υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, δίνοντας σήμα για τον Ιούνιο, καθώς το διακύβευμα πλέον είναι η οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που σε προηγούμενη παρέμβαση του υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη, η χρονική διάρκεια της οποίας περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Απριλίου και του Ιουνίου, επανέλαβε την θέση του. Προειδοποίησε μάλιστα για τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πιο πιθανή η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, ηγετική φιγούρα του στρατοπέδου των περιστεριών, είπε ότι ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί και στην ήπια προσγείωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτό θα είχε θετικές επιπτώσεις στα εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας και τα δημόσια οικονομικά, ενώ η υπερβολική παραμονή θα μπορούσε να υποχρεώσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ακόμη πιο επιθετικές μειώσεις στο μέλλον.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πλέον ισορροπημένοι, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί» τόνισε ο Βιλερουά σε ομιλία του. «Ήρθε η ώρα να ασφαλιστούμε έναντι αυτού του δεύτερου κινδύνου ξεκινώντας μειώσεις επιτοκίων».

Τα περιστέρια

Την αρχή την έκανε το νέο μέλος του δ.σ, Πιέρο Τσιπολόνε, στην πρώτη του ομιλία για τη νομισματική πολιτική μετά την ένταξή του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Υποστήριξε ότι η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη φαίνεται να έχει κορυφωθεί και εάν συνεχίσει να επιβραδύνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανακαλέσουμε γρήγορα τα περιοριστικά μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας»

Επισήμανε ότι καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώνεται -έπεσε σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στο 2,6% τον Φεβρουάριο-  η στάση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «γίνεται πιο αυστηρή σε σχέση με τις προοπτικές του πληθωρισμού» και αυτό «ενισχύει την υπόθεση για την προσαρμογή των επιτοκίων πολιτικής μας».

«Εάν καθυστερήσουμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να μειώσουμε τα επιτόκια, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη και να καθυστερήσουμε τη σχετική κυκλική ανάκαμψη στην αύξηση της παραγωγικότητας», είπε. «Αυτό θα ήταν οικονομικά δαπανηρό και θα εγκυμονούσε κινδύνους για τη διαρκή σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο μας».

Χθες ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Φάμπιο Πανέτα, τόνισε σε ομιλία του ότι πλησιάζει η ώρα της μείωσης των επιτοκίων.  «Η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συμπιέζει τη ζήτηση και συμβάλλει, μαζί με την πτώση των τιμών της ενέργειας, στην ταχεία μείωση του πληθωρισμού» είπε. «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν μειωθεί και οι συνθήκες για μια νομισματική χαλάρωση έρχονται».

Η άνοιξη των επιτοκίων

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές συμμερίζονται αυτήν την προσδοκία, με τους επενδυτές να έχουν τιμολογήσει σχεδόν απόλυτα τη μείωση στο 3,75% από 4% στη συνεδρίαση της  6ης Ιουνίου.

Ο Βιλερουά είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε η πρώτη μείωση να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Απριλίου.

«Η ακριβής ημερομηνία της πρώτης περικοπής – Απρίλιος ή αρχές Ιουνίου – δεν έχει καμία υπαρξιακή σημασία» είπε «Επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να συμβεί την άνοιξη και ανεξάρτητα από το ημερολόγιο της Federal Reserve».

Εξήγησε ότι ενώ υπάρχει ένας «ορισμένος παραλληλισμός» μεταξύ των πληθωριστικών κύκλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν έχουν ωστόσο ακριβώς τα ίδια αίτια, χρονοδιάγραμμα ή επίπεδα.

«Μιλάμε ο ένας στον άλλον, αλλά κάθε κεντρική τράπεζα αποφασίζει με βάση την οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της οικονομίας της» είπε χαρακτηριστικά. «Όσον αφορά τη δυναμική του αποπληθωρισμού, οι καιρικές συνθήκες αυτή την άνοιξη δεν είναι απαραίτητα ίδιες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης

Μόλις ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τα δύο στρατόπεδα των αξιωματούχων της ΕΚΤ θα στηρίξουν διαφορετικές θέσεις. Τα γεράκια θα ζητήσουν τα επόμενα βήματα να είναι προσεκτικά. Τα περιστέρια από την άλλη θα ήθελαν να μειωθεί γρήγορα το κόστος δανεισμού καθώς η οικονομία της ηπείρου αγωνίζεται να αναπτυχθεί.

Ο Βιλερουά υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα είναι ρεαλιστική και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναφέρει την «υπερβολική καθοδήγηση προς τα εμπρός» εξήγησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δεσμεύεται από την αυστηρή προσέγγιση «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» και ότι οι προβλέψεις της θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τους δείκτες που κοιτούν προς τα πίσω.

«Πιθανότατα θα ξεκινήσουμε με μια μέτρια μείωση» είπε. «Μετά από αυτό, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να μειώνουμε τα επιτόκια σε κάθε διοικητικό συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυνατότητα.»

Όσον αφορά το πόσο μακριά θα φτάσει τελικά η ΕΚΤ εκτιμά  ότι έχει ένα σημαντικό περιθώριο για να μειώσει τα επιτόκια πριν η πολιτική σταματήσει να είναι περιοριστική ή γίνει υπερβολικά διευκολυντική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή