Αιματηρές μάχες γύρω από τη ζώνη των 1380 μονάδων για δεύτερη συνεδρίαση, με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του επιπέδου.

Το θετικό ήταν ότι ο Γενικός Δέικτης, όπως και μια μεγάλη γκάμα μετοχών και δη δεικτοβαρών, κράτησαν τα τεχνικά επίπεδα στήριξης.

Οι μεγάλοι όγκοι σε αυτήν την προσπάθεια συνεπικουρούν στην ορθότητα των ευρημάτων, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για το πού αρχίζουν ..τα δύσκολα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το αρνητικό, όμως, είναι ότι αναχαιτίστηκε πολύ εύκολα η εξαρχής ανοδική προσπάθεια, καθώς ο Δείκτης είδε μέχρι και +0,7% στην αρχή της συνεδρίασης, για να γυρίσει ενδοσυνεδριακά έως και στο -0,51%.

Η συμπεριφορά αυτή κρίνεται επικίνδυνη, ειδικά σε τέτοια ακραία σημεία στήριξης, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν εγκλωβιστεί αρκετοι βραχυπρόθεσμοι παίκετες στα υψηλά της ημέρας.

Οι οποίοι, μοιραία και λόγω του εν λόγω βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, θα “πετάξουν” χαρτιά στην πρώτη ευκαιρία.

Πιέζοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, εν είδει ανατροφοδότησης της ισχύουσας πτωτικής κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, είδαμε για πολλοστή ημέρα την ανθεκτικότητα της ΕΤΕ, που κράτησε τα 7 ευρώ με αξιοπρέπεια, την ίδια ώρα που οι άλλες δεικτοβαρείς τράπεζες δεν αντέχουν την πίεση.

Ενδεικτικό είναι ότι η ΕΤΕ χάνει μόλις 6% από τα πρόσφατα υψηλά της, ενώ επί παραδείγματι  ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ χάνουν 12% στο εξεταζόμενο διάστημα.

Στην παρόυσα φάση, επαναλαμβάνεται ότι επιστρατεύεται υπομονή και λογική.

Δεν υπάρχει λόγος να πουλάει κάποιος όλο του το χαρτοφυλάκιο, ειδικά δε αν έχει φροντίσει να το διασπείρει σε αρκετούς τίτλους.

Όπως και δεν υπάρχει λόγος να αγοράζει κάποιος με όλη του την αγοραστική δύναμη.

Κι αυτό διότι δεν βρισκόμαστε σε ένα καθαρό σημείο από όπου μπορεί τελικά να επέλθει σημαντική αλλαγή στην τάση.

Η οποία, μεσο-μακροπρόθεσμα παραμένει ανοδική, παρεμπιπτόντως.

Να υπενθυμίσουμε ότι είναι προτιμότερο κάποιος να αγοράζει ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά η αγορά να έχει ήδη δείξει ότι εξέφυγε τα χειρότερα, παρά να αγοράζει “χαμηλά” χωρίς κάποια στρατηγική, ή ακόμα χειρότερα χωρίς συγκεκριμένο στοπ.

Βεβαίως, το εν θέματι επίπεδο των 1380 αποδεικνύει την αξία του, υπενθυμίζοντας ότι “κράτησε” τον Δείκτη στις συνεδριάσεις 7, 13, 14 Φεβρουαρίου, 12 Μαρτίου και πρόσφατα στις δύο τελευταίες.

Η γενική εικόνα είναι θολή, καθώς οι ΗΠΑ άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά και περαιτέρω καθυστέρηση στις μειώσεις επιτοκίων της Fed, με την εκείθεν αγορά ομολόγων να επιβεβαιώνει.

Από την άλλη, η Lagarde συνεχίζει να συμφωνεί με τη μείωση τον Ιούνιο, δίδοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές αγορές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και στο δικό μας περιφερειακό Χρηματιστήριο.

Στο ταμπλό, κάποιες από τις μετοχές που έχουν την καλύτερη συμπεριφορά είναι TITC, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, CENER, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΙΝΚΑΤ και ΚΡΙ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.