«Καλώ τους μεγάλους ιθύνοντες, τις ενεργειακές εταιρείες και τους κατασκευαστές ηλιακών πάρκων … να καταφύγουν μαζικά σε πάνελ «Made in France», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ  κατα την επισκέψή του σε ένα ηλιακό πάρκο στη νότια Γαλλία εξοπλισμένο με πάνελ από τη Μαλαισία.

Ο Λε Μερ δήλωσε ότι η προτίμηση των γαλλικής κατασκευής ηλιακών προϊόντων έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους είναι ο στόχος του «ηλιακού συμφώνου» της Γαλλίας, μιας νέας πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση ενος τομέα που μαραζώνει από τον έντονα επιδοτούμενο κινεζικό ανταγωνισμό.

Κομισιόν: Έρευνα για ξένες επιδοτήσεις στον κλάδο ηλιακής ενέργειας

Η πρωτοβουλία τεχνικά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αγοράζουν ευρωπαϊκά πάνελ, αλλά ο Λε Μερ ήταν σαφής: Θέλει η Γαλλία να έρθει πρώτη.
Οι προτροπές του Λε Μερ μπορεί να προσκρούσουν στους κανόνες της ΕΕ. Κατ’ αρχήν, η ΕΕ απαγορεύει μέτρα που ευνοούν τις επιχειρήσεις μιας χώρας έναντι μιας άλλης για δημόσιες συμβάσεις.

Η κίνηση αυτή έρχεται επίσης λίγο μετά την οριστικοποίηση από την ΕΕ του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία (NZIA), ο οποίος ενθαρρύνει έμμεσα τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν ευρωπαϊκούς ηλιακούς συλλέκτες, κάτι που επιθυμούσε η Γαλλία.

Η Γαλλία θέλει να παράγει το 40% των ηλιακών συλλεκτών που χρησιμοποιεί τοπικά, δήλωσε ο Λε Μερ , παρουσιάζοντάς το ως στόχο της NZIA. Ωστόσο, ο νόμος της ΕΕ έθεσε στόχους παραγωγής για ολόκληρο το μπλοκ, όχι για μεμονωμένες χώρες.

Η Γαλλία παρέχει επίσης κρατική ενίσχυση σε διάφορα ηλιακά έργα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών πιστώσεων ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ για δύο εργοστάσια ηλιακών πάνελ. Και χαλαρώνει τους κανόνες για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε αγροτικές εκτάσεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έρευνα για την κινεζικής ιδιοκτησίας εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία για υποτιθέμενες παράνομες επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής