Η καλλιέργεια κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους απαιτεί πολλή ενέργεια, προφανώς με αποτέλεσμα υψηλότερες εκπομπές άνθρακα στο περιβάλλον.

Ορισμένες εταιρείες, ωστόσο, προσπαθούν να βρουν μια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, όπως η Glass Pharms με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που καλλιεργεί κάνναβη σε εσωτερικούς χώρους με τρόπο που έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Στην πραγματικότητα, δηλώνει, ότι τα αποτελέσματά της είναι ακόμα καλύτερα καθώς η παραγωγή αποφέρει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και δεν απαιτείται να αγοράζει πιστώσεις άνθρακα που σε άλλη περίπτωση θα αντιστάθμιζε τις εκπομπές.

Κάνναβη: Πλώρη προς ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βάζει η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου

Οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίου της εταιρείας στη νότια Αγγλία αντλούν όλη την απαιτούμενη ενέργεια από μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης, η οποία τροφοδοτείται με υπολείμματα τροφίμων που κανονικά κατέληγαν σε χωματερές και απελευθέρωναν μεθάνιο καθώς διασπούνται , εξήγησε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζέιμς Ντάκενφιλντ.

Το διοξείδιο του άνθρακα έχει χρησιμοποιηθεί ως μονάδα αναφοράς από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή κατά τη μέτρηση του δυναμικού υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Στην περίπτωση του μεθανίου, έχει υπολογιστεί ότι έχει 28 φορές το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από το CO2 σε χρονικό διάστημα 100 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ισοδύναμο μέτρο των εκπομπών μεθανίου είναι αυτό που κάνει αποφέρει στη Glass Pharms αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα, είπε ο Ντάκενφιλντ.

Αντίθετα, το βιοαέριο που δημιουργείται στο εργοστάσιο αναερόβιας χώνευσης μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία επίσης παράγει θερμότητα, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη του θερμοκηπίου της Glass Pharms.

Επιπλέον, ο αέρας ρέει ανάμεσα στα φυτά κατακόρυφα, αντί να χρησιμοποιούνται οριζόντιοι ανεμιστήρες που συνήθως παρατηρούνται στα θερμοκήπια. Αυτό δημιουργεί ένα ρεύμα μεταφοράς που βοηθά τον αέρα να κινείται γύρω από το θερμοκήπιο και διαταράσσει τυχόν μικροκλίματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μούχλα, εξήγησε.

Η παροχή νερού της εγκατάστασης συλλέγεται επίσης από τη βροχή που πέφτει στην οροφή της, η οποία στη συνέχεια υπόκειται σε επεξεργασία και ανακυκλώνεται μετά τη χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις θερμοκηπίου της Glass Pharms δεν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από το ενεργειακό δίκτυο, ούτε στηρίζονται στο νερό του δικτύου.

«Πολύ ενεργοβόρο»

Αυτές οι αποδόσεις είναι ιδιαίτερα επωφελείς για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Ο Ντάκενφιλντ τόνισε ότι η βιομηχανία κάνναβης θερμοκηπίου είναι συνήθως «πολύ ενεργοβόρα» δεδομένης της ποσότητας φωτός και νερού που απαιτείται, καθώς και του ελέγχου της υγρασίας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Europol, ένας χώρος καλλιέργειας κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους με 500 φυτά που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να καταναλώνει 1,6 με 2 εκατομμύρια λίτρα νερό ετησίως.

Σύμφωνα με έρευνα, χρειάζονται περίπου 6.000 κιλοβατώρες ενέργειας για την παραγωγή 1 κιλού φυτικής κάνναβης εσωτερικού χώρου, η οποία στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μεταφράζεται σε απελευθέρωση 1.374 κιλών CO2 στην ατμόσφαιρα. Το εκτιμώμενο αποτύπωμα άνθρακα ενός τσιγάρου φυτικής κάνναβης που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με την οδήγηση ενός plug-in υβριδικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου σχεδόν 3 μίλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή