Επιφυλάξεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2% εκφράζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι οποίοι διατηρούν την πρόβλεψη να μειώσουν τα επιτόκια τρεις φορές μέσα στο 2024, παρά την «επιμονή του υψηλού πληθωρισμού» στις αρχές του έτους , σύμφωνα με τα πρακτικά (minutes) της ψηφοφορίας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν επίσης για την επιβράδυνση της μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, τα πρακτικά έδειξαν ότι παράγοντες όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, το κόστος στέγασης και οι χαλαρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, δημιουργούν ανοδικούς κινδύνους για τη βασική τους υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αργά προς τον στόχο 2% της Fed.

Πληθωρισμός: Ανεβάζει το θερμόμετρο σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη για τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Μαρτίου εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός δεν κινείται αρκετά γρήγορα προς τα κάτω, αν και εξακολουθούσαν να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος.

«Ως ότου αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη»

Σε μια συνεδρίαση κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ( FOMC) ψήφισε και πάλι να διατηρήσει αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έδειξαν επίσης επιφυλάξεις ότι ο πληθωρισμός, ενώ υποχώρησε, δεν το έκανε με αρκετά πειστικό τρόπο.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν τη διατύπωση στη δήλωση μετά τη συνεδρίαση ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια έως ότου «αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής στον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητά τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν είχαν αυξήσει την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρεται στα πρακτικά.

Σε μια μακρά συζήτηση για τον πληθωρισμό τα μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι η γεωπολιτική αναταραχή και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας παραμένουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα. Ανέφεραν επίσης το ενδεχόμενο ότι η χαλαρότερη πολιτική θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Ως αρνητικούς παράγοντες ανέδειξαν μια πιο ισορροπημένη αγορά εργασίας, η βελτίωση της τεχνολογίας μαζί με την οικονομική αδυναμία στην Κίνα και η επιδείνωση της αγοράς εμπορικών ακινήτων.

Συζήτησαν επίσης τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό οι μετρήσεις των δύο μηνών να οφείλονται σε εποχικά ζητήματα, αν και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί σε αυτό το σημείο. Τη θέση αυτή εξέφρασε και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Ωστόσο δεν συμφώνησαν μαζί του όλα τα μέλη. «Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού είχαν σχετικά ευρεία βάση και επομένως δεν θα πρέπει να προεξοφλούνται ως απλώς στατιστικές εκτροπές», αναφέρεται στα πρακτικά.

Η συζήτηση κατά τη συνεδρίαση έδειξε ότι «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί η πολιτική σε λιγότερο περιοριστική στάση κάποια στιγμή φέτος, εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν» σύμφωνα με τα minutes. «Προς υποστήριξη αυτής της άποψης, σημείωσαν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού συνεχίζεται σε μια πορεία που γενικά αναμενόταν να είναι κάπως άνιση».

Η ποσοτική σύσφιγξη

Το ζήτημα της ποσοτικής σύσφιγξης συζητήθηκε από τα μέλη της επιτροπής που εξέτασαν το ενδεχόμενο τερματισμού της μείωσης του ισολογισμού. Κατά τη συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την προσαρμογή του ρυθμού μείωσης του ισολογισμού.

Ωστόσο στα πρακτικά αναφέρεται ότι η μετακύλιση θα μειωθεί κατά «περίπου το ήμισυ» από τον τρέχοντα ρυθμό και η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει «αρκετά σύντομα». Οι περισσότεροι οικονομολόγοι της αγοράς αναμένουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα ή δύο μήνες.

Στα πρακτικά σημειώνεται ότι τα μέλη πιστεύουν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια «προσεκτική» προσέγγιση.

Η Fed έχει μειώσει περίπου κατά 1,5 τρισ. δολάρια το χαρτοφυλάκιά της, που απαρτίζεται από κρατικά ομόλογα και τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη, καταγράφοντας έως και 95 δισ. δολάρια σε έσοδα από ομόλογα που λήγουν κάθε μήνα αντί να τα επανεπενδύει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή