Εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές των αγροτών, ενώ ήδη γίνεται έλεγχος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Επίσης, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη, ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται. Ακόμη, ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014.

ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Για την ΚΑΠ

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να γίνει πιο κινητική και προσαρμοστική και να αναπτύξει μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ιδιαίτερη αναφορά ο ΥπΑΑΤ στην ΚΑΠ και την ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησής της, σημειώνοντας ότι η σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας των σοσιαλιστών και των πρασίνων. Τόνισε ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας. «Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.

Οι στόχοι

«Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας», είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.

Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:

– Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά

– Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών

–  Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO