
Την αισιοδοξία του για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης εκφράζει με δηλώσεις του στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Ο κ. Αρης Στεφάτος, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έγιναν στα δύο θαλάσσια block «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την εξειδικευμένη PGS για λογαριασμό των πετρελαϊκών ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης, προϊδεάζει για τον «πλούτο» που πιθανότατα να κρύβει το υπέδαφος των συγκεκριμένων παραχωρήσεων:
Αισιοδοξία
«Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα, καθώς στο πλαίσιο των ερευνών συλλέξαμε έναν πλούτο πληροφοριών που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Και την αισιοδοξία μας ενισχύουν το μέγεθος, το κύρος και οι επιδόσεις των ανάδοχων εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον ελλαδικό χώρο» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των ερευνών και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Επενδύσεις
Ο ίδιος συνδέει την αισιοδοξία του και με το μέγεθος των πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό upstream: «Πρόκειται για παγκόσμιου βεληνεκούς παίκτες, όπως η ExxonMobil, αλλά και για έλληνες πρωταθλητές, όπως οι HELLENiQ ENERGY και Energean, με σημαντικότατη και πολυετή εμπειρία στην εξόρυξη, παραγωγή και προμήθεια υδρογονανθράκων».
Σημειωτέον ότι η Energean έχει μισθώσει blocks στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο κ. Στεφάτος υπογραμμίζει ακόμη και το γεγονός των επενδύσεων που έχουν κάνει ήδη οι πετρελαϊκές: «Οι εταιρείες αυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας. Επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ όσα προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων, γεγονός ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος των επενδυτών».
Το μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το αν υπάρχουν ικανές και αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων εστιάζεται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Η PGS, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στις τελευταίες 3D σεισμικές έρευνες, κάλυψε 874 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πιθανότατα, λένε ειδικοί της αγοράς, σε αυτά σημεία εντοπίζονται και οι στόχοι που κρύβουν ενδιαφέρον για τις πετρελαϊκές.
Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων ως προς την εκτέλεση των γεωτρήσεων είναι η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών που έγιναν τόσο εφέτος όσο και την περίοδο 2022-2023 (δισδιάστατες) και εφόσον η ερμηνεία τους φανερώνει θετικά ευρήματα, τότε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY θα λάβει την επενδυτική απόφαση για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Ο κ. Στεφάτος προσδιορίζει τα επόμενα βήματα: «Μετά και την επιτυχή εκτέλεση και της πλέον πρόσφατης τρισδιάστατης σεισμικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο θαλάσσιο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της επεξεργασίας και αξιολόγησης από τους επενδυτές των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το σύνολο των ερευνών.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025, αναμένουμε να ληφθούν από τους αναδόχους οι οριστικές αποφάσεις εκτέλεσης εξερευνητικών γεωτρήσεων. Οι αποφάσεις αυτές θα επιβεβαιώσουν εάν υπάρχουν κοιτάσματα και θα μας δώσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο για το μέγεθος όσο και την ποιότητα των δυνάμει κοιτασμάτων».
Πρόοδος
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ μιλά για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υπόθεση των ελληνικών υδρογονανθράκων: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος και έργο από την ΕΔΕΥΕΠ και τις αναδόχους εταιρείες στον τομέα της έρευνας για την εξεύρεση και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχετικά προγράμματα ερευνών.
Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 8 σεισμογραφικές έρευνες για τη συλλογή δισδιάστατων και τρισδιάστατων δεδομένων, με την υιοθέτηση των πλέον αυστηρών πρωτοκόλλων προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής».
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό