Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες υπό την πίεση από τις παρατεταμένες ανησυχίες ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσε να παρατείνει τα υψηλότερα επιτόκια και να περιορίσει τη ζήτηση καυσίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 25 σεντς, ή 0,31%, στα 81,11 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 21 σεντς, ή 0,27%, στα 76,66 δολάρια.

Carry trade: Πώς πλουτίζουν οι μεγάλοι παίκτες της Wall Street από τις διαφορές επιτοκίων

Σε αυτά τα επίπεδα, οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονται κοντά στα χαμηλά τριών μηνών. Την Πέμπτη το Brent έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Φεβρουαρίου και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση οι δείκτες σημειώνουν απώλειες 3,4% και 4,2% αντίστοιχα, με το Brent να βρίσκεται για πέμπτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση για το μεγαλύτερο σερί απωλειών του έτους.

Το βάρος της νομισματικής πολιτικής

«Το υπόβαθρο των δυνητικά υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβάρυνε σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα» εξηγεί στο Reuters η αναλύτρια της Phillip Nova, Priyanka Sachdeva.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφισβητούσαν εάν τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά για να δαμάσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ και άλλα στελέχη έχουν τοποθετηθεί ότι θεωρούν απίθανη περαιτέρω αύξηση.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Οι μακροοικονομικές εξελίξεις δεν έχουν παράσχει ουσιαστική υποστήριξη για το πετρέλαιο» επισημαίνει  ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga. «Είναι δίκαιο στοίχημα ότι οι μειώσεις επιτοκίων ξεφεύγουν».

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στην διαδικτυακή συνάντηση στις 2 Ιουνίου της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+  για να συζητήσουν εάν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η αγορά είναι πιθανό να επικεντρωθεί ολοένα και περισσότερο στη ζήτηση και πάλι. Το προσεχές Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ» τονίζει η αναλύτρια της Commerzbank Barbara Lambrecht.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities