Σήμα κινδύνου για την εξάπλωση του ιού, που πλήττει τα πυρηνόκαρπα και κυρίως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια εκπέμπει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα θα πλήξει άμεσα την καλλιέργεια και το εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών.

Ήδη, η νέα αυτή ασθένεια, πλήττει πάνω από 5.000 στρέμματα στο νομό Πέλλας, όπου και πρωτοεμφανίστηκε, ενώ ανησυχία προκάλεσε  στους αγρότες, η αναφορά για πιθανή εξάπλωση στην Ημαθία και τη Λάρισα.

Ροδάκινο – νεκταρίνι: Τι προβλέπεται για την ευρωπαϊκή παραγωγή 2024 – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ειδικότερα, σε έκτακτη σύσκεψη της Διεπαγγελματικής, στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και εκπρόσωποι της περιφέρειας, των Συνεταιρισμών και των βιομηχανιών του κλάδου, εκτέθηκαν τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα από τους αρμόδιους φορείς και που ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα λαμβανομένου υπ’ όψη ότι το 2021 η προσβληθείσα έκταση ήταν 10 στρέμματα και σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000.

Τι αποφασίστηκε

Αφού προηγήθηκε εκτενής ανάλυση και λήφθηκαν υπόψη προηγούμενες αποφάσεις του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, η διοίκηση της Διεπαγγελματικής αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Την καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και την καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα.
  • Τα στοιχεία θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει, είτε ο Γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης, είτε ο Γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή, όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης.
  • Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους ως άνω Γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «I-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση.
  • Μετά την καταχώρηση των δεδομένων τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδοθούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.
  • Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση  και κάθε στοιχείο που θα ζητείται  με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.
  • Θα δοθούν το επόμενο διάστημα κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις Κρατικές Υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούμε τα προσβληθέντα  από την ασθένεια φρούτα καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.
  • Θα πρέπει να επιδειχτεί η μέγιστη υπευθυνότητα στην συνολική διαχείριση του προβλήματος για να μην επεκταθεί το φαινόμενο.
  • Θα αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, καθώς και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού.
  • Θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες.
  • Θα ζητηθεί να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες.
  • Η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων  θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα συντονίζει τις προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου και της λήψης ενεργητικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO