Για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συζήτησαν ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς και ο Αλέξης Πατέλης, διευθυντής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO).

Σιάμισιης – Ψάλτης: Θέλουμε σταθερότητα και όχι στρουθοκαμηλισμούς για να πετύχει η πράσινη μετάβαση

«Περάσαμε τρομερές και τρομακτικές δοκιμασίες, είμαστε εδώ»

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε τρομερές δοκιμασίες, υπέφερε μέσα στην κρίση αλλά μέσα από ένα επίπονο ταξίδι ξεπεράσαμε τις δοκιμασίες. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων(NPEs) στην τράπεζά μας έχει προσεγγίσει το 3,7% από πάνω από 40% που ήταν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, ανθεκτικό και έτοιμο να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, ευχαριστούμε τον Θεό που ξεπεράσαμε την κρίση και φτάσαμε εδώ, μένουν βέβαια πολλά να γίνουν ακόμα», επεσήμανε ο κ. Μεγάλου.

«Ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης»

«Οι τράπεζες είναι εδώ για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στηρίζοντας το ΑΕΠ και κλείνοντας το χάσμα με την Ευρώπη. Στόχος μας είναι και η ελληνική κεφαλαιαγορά να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές», ανέφερε.

«Ενδυνάμωση της κεφαλαιαγοράς»

Στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην ελληνική οικονομία, στον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (διασύνδεση POS – Ταμειακών μηχανών, επέκταση IRIS) και στην πράσινη μετάβαση στάθηκε ο κ. Πατέλης. «Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά».

Παράλληλα, ο κ. Πατέλης έθεσε στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέσα από έξι πυλώνες.

· Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.

· Επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG.

· Θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου

· Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

· Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές.

· Επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις