Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών αρμοδίων για την Πολιτική Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η σύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με την υπό διαμόρφωση Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. για την περίοδο 2024-2029 και τις νέες προτεραιότητες που τίθενται για μια πιο ασφαλή, ανταγωνιστική και δημοκρατική Ευρώπη.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε τη συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στις νέες στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ για την ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, της ανταγωνιστικότητας της στο νέο διεθνές περιβάλλον και την προσαρμογή της στη διπλή πρόκληση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης. Για να το επιτύχει αυτό, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω την εδαφική διάσταση των πολιτικών της, διασφαλίζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της Πολιτικής Συνοχής, όπως η εταιρική σχέση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η τοποκεντρική προσέγγιση.

Επεσήμανε, ακόμη, τη σημασία της αξιολόγησης των εδαφικών επιπτώσεων κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής στις περιφέρειες της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης υπερθεμάτισε των προτάσεων για την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Πολιτική Συνοχής, ώστε αυτή να ανταποκριθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στη νέα Στρατηγική Ατζέντα, καθώς και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Πολιτική Συνοχής είναι ο κύριος μοχλός για τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών περιφερειών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, την επίτευξη των νέων στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε., καθώς και την προσαρμογή των περιφερειών στην διπλή πρόκληση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η εδαφική διάσταση της Πολιτικής Συνοχής είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της ενιαίας αγοράς, καθώς οι περιφέρειες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύουν τις επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ