![Υδρογονάνθρακες: Στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης η πρώτη πιθανή γεώτρηση της ExxonMobil [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/09_10_ot_ExxonMobil_oikopeda2.png)
Στο θαλάσσιο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» εστιάζει η ExxonMobil για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης προκειμένου να ανακαλύψει πιθανό κοίτασμα σε υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο αμερικανικός κολοσσός στο upstream ενεργοποιεί και τυπικά τη δεύτερη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη συγκεκριμένη θαλάσσια παραχώρηση.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Όπως αναφέρουν πηγές, η ExxonMobil που είναι operator της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» έλαβε την απόφαση να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση των ερευνών για το δεύτερο «οικόπεδο», η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ωστόσο επειδή αυτές εκτελέστηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε γνωστοποιηθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), επί της ουσίας η ExxonMobil φαίνεται να εστιάζει στο συγκεκριμένο block για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Η παράταση
Η πληροφορία αυτή, θεωρείται πώς έχει βάση καθώς λίγο νωρίτερα στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ με την οποία η αρμόδια αρχή συναινεί σε αίτημα της ExxonMobil για εξάμηνη παράταση των εργασιών της πρώτης φάσης των ερευνών στο άλλο της θαλάσσιο block.
Πρόκειται για το «Δυτικά της Κρήτης» που γειτνιάζει στο «οικόπεδο» Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πηγές εξηγούν στον ΟΤ, πώς η παράταση που ζήτησε ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος δείχνει ότι χρειάζεται χρόνο για περαιτέρω αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που απέκτησε εκτελώντας τες εντός του χρονοδιαγράμματος.
Η τελική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές εκφράζουν την ικανοποίηση τους από την πορεία των εργασιών της ExxonMobil και κυρίως από την επίσπευση του ερευνητικού της προγράμματος.
Η ExxonMobil, λένε οι πληροφορίες, δεν αποκλείεται να λάβει την τελική απόφαση για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέχρι το τέλος του 2024, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου
Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους έτρεξαν με ταχύτατους ρυθμούς και ξεκίνησαν από το 2022 με τις δισδιάστες σεισμικές έρευνες για να ολοκληρωθούν με τις τρισδιάστατες στην Κρήτη στις αρχές του έτους.

Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες
Όπως αποκάλυψε ο ΟΤ, οι πρώτες εκτιμήσεις για τα δυνητικά κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους δείχνουν: «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αναφέρεται σχετικώς στην ετήσια έκθεση απολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό