Ολοκλήρωσε το σειγμογραφικό σκάφος RAMFORM HYPERION της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS τις εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων (3D) δεδομένων από τις υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στόχος ήταν να καταγραφεί με τον πλέον αποτελεσματικό και όσο πιο ευκρινή τρόπο η δυναμικότητα των υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένους στόχους.

Το RAMFORM HYPERION απέπλευσε χθες από τα δύο θαλάσσια μπλοκ που έχει μισθώσει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Σε αναζήτηση λιμανιών οι πετρελαϊκές για τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου με τον ειδικό εξοπλισμό προχώρησε σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Η ExxonMobil

Με τα νέα δεδομένα καθώς και με εκείνα (2D) που συνέλεξε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η αμερικανική πετρελαϊκή – είναι ο operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY – θα προχωρήσει σε εκ νέου ερμηνεία τους προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις.

Αποφάσεις που θα αφορούν στη διενέργεια ή μη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στις θαλάσσιες περιοχές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι εργασίες πρόσκτησης 3D δεδομένων από το υπέδαφος των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων είναι επί της ουσίας το τελευταίο στάδιο των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil.

Οι πληροφορίες θέλουν το σεισμογραφικό RAMFORM HYPERION να κινήθηκε σε συγκεκριμένη έκταση και με τον εξοπλισμό του να έλαβε γεωφυσικά δεδομένα από συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θεωρούνται ως πιθανοί να έχουν αξιόλογες και αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Ώρα αποφάσεων

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.

Αν η απόφαση αυτή είναι θετική ως προς τη διενέργεια γεώτρησης, τότε θα απαιτηθεί να τρέξουν διαδικασίες ωρίμανσης της.

Όπως για παράδειγμα η έκδοση περιβαλλοντικών αδειών αλλά και η διασφάλιση κατάλληλης λιμενικής υποδομής για τη δημιουργία εφοδιαστικής βάσης. Επίσης θα πρέπει να προηγηθεί και η μίσθωση γεωτρύπανου.

Στο σενάριο που θέλει τον πετρελαϊκό κολοσσό να λαμβάνει επενδυτική απόφαση τότε και με βάση τα προηγούμενα δεδόμενα αυτή θα διενεργηθεί εντός του 2025.

NAVTEX

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει NAVTEX δεσμεύοντας συγκεκριμένη έκταση για την εκτέλεση των εργασιών του RAMFORM HYPERION και άλλων δύο συνοδευτικών σκαφών.

Η NAVTEX δέσμευε την θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα, τα σκάφη της PGS ολοκλήρωσαν νωρίτερα τις σεισμικές έρευνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Υδρογονάνθρακες: Πώς επιθεώρησαν οι επιστήμονες τα μέτρα για τη θαλάσσια ζωή στις έρευνες της Κρήτης
Green |

Η «Green Team» για τους υδρογονάνθρακες στον ΟΤ: «Έτσι επιθεωρήσαμε τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη»

Επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και από τους «παρατηρητές» περιγράφουν στον ΟΤ πώς επιθεώρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος στις σεισμικές έρευνες