
«Ειρωνικό» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα σημάνει την καταστροφή πολλών από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά λιμάνια του κόσμου. Όσο οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται αναπόφευκτη και μπορεί να συμβεί μέχρι και σε πενήντα χρόνια από σήμερα.
Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών επιταχύνεται και θα συνεχιστεί για αιώνες
Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων – όπως το πετρέλαιο – έχει σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που με τη σειρά της θα κατακλύσει μεταξύ άλλων και μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.
Ειδικότερα 13 από τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση τάνκερ θα υποστούν σοβαρές ζημιές εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει ένα μέτρο, σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάζει ο Guardian.

Τα 13 λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση βρίσκονται σε κίνδυνο
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δύο λιμάνια με χαμηλό υψόμετρο στη Σαουδική Αραβία – Ras Tanura και Yanbu – είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Και τα δύο λειτουργούν από την Aramco, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, και καλύπτουν το 98% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Τα λιμάνια του Χιούστον και του Γκάλβεστον στις ΗΠΑ, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται επίσης στη λίστα, όπως και τα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας, της Σιγκαπούρης και των Κάτω Χωρών.
Η άνοδος της στάθμης μέχρι το 2070
Η τελευταία επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι πλέον αναπόφευκτη μέσα σε έναν αιώνα περίπου και θα μπορούσε να έρθει ήδη από το 2070, εάν καταρρεύσουν τα στρώματα πάγου και δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων.
Μια ακόμη πιο καταστροφική άνοδος της στάθμης της θάλασσας της τάξης των τριών μέτρων είναι μάλλον αναπόφευκτη μέσα στην επόμενη χιλιετία και θα μπορούσε να φτάσει ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 2100.
Η κλιματική αλλαγή και άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ήδη πολλά προβλήματα στον κόσμο πριν ακόμα το νερό καλύψει τις παράκτιες περιοχές.
Καταιγίδες σημειώνονται συχνότερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα και προκαλούν παράκτιες πλημμύρες. Η διείσδυση αλμυρού νερού στις παράκτιες περιοχές διαβρώνει επίσης τα θεμέλια κτιρίων, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η Pam Pearson, διευθύντρια του ICCI, δήλωσε: «Είναι ειρωνεία ότι αυτά τα λιμάνια πετρελαιοφόρων βρίσκονται κάτω από το 1 μέτρο ανόδου της στάθμης της θάλασσας και πρέπει να έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε αυτούς τους δυνητικά υψηλότερους ρυθμούς ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που με τη σειρά τους προέρχονται από τη συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ο πιο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, και θα σημάνει επανασχεδιασμό του παγκόσμιου χάρτη καθώς θα επηρεαστούν πολλές μεγάλες πόλεις από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη. Όμως, η Pearson δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων παραβλέπουν τα δεδομένα.
«Οι βασικές πληροφορίες από τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν φαίνεται να έχουν περάσει στη συνείδηση των κυβερνήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής
Ο James Kirkham, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του ICCI, δήλωσε: «Η άρνηση να κλείσουμε τις στρόφιγγες του πετρελαίου σημαίνει να κρατήσουμε τις στρόφιγγες ανοιχτές για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Το επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων και η επέκταση των ωκεανών έχει ήδη προκαλέσει τον διπλασιασμό του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια.
Εάν οι ηγέτες δεν διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, οι τρομερές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθούν περαιτέρω – επηρεάζοντας κάθε χώρα με ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αυξημένες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα».
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Μάιο, όπου ερευνητές διαπίστωσαν ότι 13 από τα 15 λιμάνια πετρελαίου με τη μεγαλύτερη κίνηση πετρελαιοφόρων είναι εκτεθειμένα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η οικονομική ζημιά
Χάρτες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας από το Climate Central και το GoogleMaps χρησιμοποιήθηκαν για να δείξουν ότι μια άνοδος της στάθμης κατά 1 μέτρο θα έβλαπτε προβλήτες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, διυλιστήρια και άλλες υποδομές.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα εξαγωγών πετρελαίου του Bloomberg για να εκτιμήσει τον όγκο και την αξία του πετρελαίου που εισάγεται και εξάγεται από τα εν λόγω λιμάνια. Μαζί, το Ras Tanura και το Yanbu (σσ τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας) εξήγαγαν πετρέλαιο αξίας 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Συνολικά, τα 13 λιμάνια αντιπροσώπευαν μαζί περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου το 2023.

Τα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας/ Πηγή: Guardian
Ο Murray Worthy, της Zero Carbon Analytics, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, δήλωσε: «Η ανάλυση αυτή δείχνει ότι η στήριξη στα ορυκτά καύσιμα σε έναν κόσμο που θερμαίνεται είναι ένας δρόμος προς την καταστροφή και όχι προς την ενεργειακή ασφάλεια. Οι χώρες αντιμετωπίζουν μια επιλογή: να επιμείνουν στα ορυκτά καύσιμα και να διακινδυνεύσουν διαταραχές στον εφοδιασμό, καθώς η άνοδος της στάθμης των θαλασσών πλημμυρίζει λιμάνια και τερματικούς σταθμούς, ή να μεταβούν σε ασφαλείς, βιώσιμες εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Θα μπορούσαν να καταβληθούν προσπάθειες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα ήταν πολύ δαπανηρά, αλλά ο Worthy δήλωσε: «Τελικά είναι μια χαμένη μάχη. Πρέπει να συνεχίσετε να χτίζετε αυτά τα θαλάσσια τείχη υψηλότερα με την πάροδο του χρόνου».
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία