
Ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας για το 2025 μόλις και μετά βίας υπήρχαν στις αρχές του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση του LinkedIn.
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας με βάση τις ενημερώσεις των χρηστών από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2024, διαπιστώνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέο ενδιαφέρον για τη φιλοξενία και τα ταξίδια.
Οι δύο κορυφαίες θέσεις εργασίας ήταν μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης, αντίστοιχα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το τελευταίο σύνθημα της Silicon Valley. Ο ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης κατέλαβε επίσης τη θέση Νο 12.
Αγορά εργασίας: Ποια επαγγέλματα θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση τα επόμενα 5 χρόνια [πίνακες]
Αλλά δεν ήταν όλες οι θέσεις εργασίας εστιασμένες στην τεχνητή νοημοσύνη – ή ακόμη και στην υψηλή τεχνολογία. Για παράδειγμα, η θέση Νο. 3 ήταν η θέση του φυσικοθεραπευτή. Ο διευθυντής ανάπτυξης εργατικού δυναμικού και ο ταξιδιωτικός σύμβουλος συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα.

Το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο χαρακτηρίζει την ετήσια λίστα «Jobs on the Rise» ως έναν «οδικό χάρτη» για το μέλλον της εργασίας. «Από την άνοδο των ρόλων τεχνητής νοημοσύνης έως την αναζωπύρωση των θέσεων στα ταξίδια και τη φιλοξενία, η κατάταξη του 2025 αναδεικνύει τομείς με βιώσιμη ανάπτυξη στο σημερινό μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό», έγραψε η εταιρεία στην ανάρτησή της.
Linkedin: Πέφτει το ενδιαφέρον για θέσεις που σχετίζονται με πολιτικές DEI
Εν τω μεταξύ, μεγάλες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα των fast-food McDonald’s – έχουν εγκαταλείψει ή μειώσει τις πρακτικές τους σε θέματα DEI και οι ρόλοι σχετικοί με θέματα ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης δε φαίνεται να αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του LinkedIn.
Από το 2018 έως το 2022, οι διευθυντές ποικιλομορφίας και ένταξης ήταν ο τρίτος ταχύτερα αναπτυσσόμενος τίτλος εργασίας, ενώ από το 2019 έως το 2023, ο αντιπρόεδρος ποικιλομορφίας και ένταξης κατέλαβε την έβδομη θέση. Στην τελευταία έκθεση, οι ρόλοι αυτοί δεν βρίσκονταν ούτε στην πρώτη 25άδα.
Το LinkedIn σημείωσε επίσης τη σύνθεση των 25 ταχύτερα αναπτυσσόμενων τίτλων εργασίας ως προς το φύλο. Από τους 10 κορυφαίους, οι φύλακες ασφαλείας (67%), οι εξωτερικοί αντιπρόσωποι πωλήσεων (81%), οι σύμβουλοι τεχνητής νοημοσύνης (70%) και οι μηχανικοί (80%) ήταν κυρίως ανδρικοί ρόλοι.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της