
Περισσότερο αποτελεσματική θέλει να γίνει η Commerzbank στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, και για να το πετύχει αυτό προετοιμάζεται να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Commerzbank: Οι 4 κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν αναπάντεχα το 2025
Η CEO Μπετίνα Ορλοπ είχε ήδη δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η τράπεζα θα περικόψει θέσεις εργασίας ως μέρος της νέας στρατηγικής. Υπάρχουν «σίγουρα μέτρα κόστους» που σχεδιάζονται «για τη βελτίωση της αναλογίας κόστους προς έσοδα και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων μας», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η τράπεζα να καταστήσει πιο οικονομικό το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Οπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Μπετίνα Όρλοπ μιλώντας σε συνέδριο στα τέλη του 2024 είχε εξήγησε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) παίζει σημαντικό ρόλο και ότι μπορεί «αυξήσει την αποτελεσματικότητα» και κάποιες εργασίας «να γίνονται πιο γρήγορα».
Τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν στο συμβούλιο των εργαζομένων τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times.
Η προειδοποίηση των συνδικάτων της Commerzbank
Τα συνδικάτα της Commerzbank έχουν προειδοποιήσει ότι η εξαγορά από την UniCredit θα μπορούσε να οδηγήσειθ σε απώλεια έως και 15.000 θέσεων εργασίας – ένα ζήτημα που έχει λάβει μια επιπλέον διάσταση πολιτικής ευαισθησίας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.
Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για μια φιλική συγχώνευση με την UniCredit μετά την αιφνιδιαστική αγορά από την ιταλική τράπεζα ενός μεγάλου μεριδίου της γερμανικής τράπεζας, ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit αγόρασε τον Σεπτέμβριο πακέτο μετοχών 9% της Commerzbank και μέσω κινήσεων στο Χρηματιστήριο, άρχισε να διευρύνει το μερίδιό της για να φτάσει στο 21% στα τέλη Σεπτεμβρίου και στο 28% το Δεκέμβριο.
Στην υπόθεση είχε παρέμβει τότε ακόμα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για “μη φιλική επίθεση” των Ιταλών. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ άφηνε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν μπορούσε να εμποδίσει μία ενδεχόμενη εξαγορά, παρεμβαίνοντας σε διαδικασίες της ελεύθερης αγοράς.
Η UniCredit ελέγχει πλέον περίπου το 28% των μετοχών της Commerzbank, κατέχοντας άμεσα το 9,5% των μετοχών και εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υπόλοιπο 18,5% μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου