Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, προσφέρεται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού προγράμματος φορολογικής πίστωσης για ταινίες, αξίας τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της αμερικανικής κινηματογραφικής παραγωγής, δήλωσε το γραφείο του αργά τη Δευτέρα.
Η πρόταση ήρθε αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Χόλιγουντ ζητώντας μαζικούς δασμούς σε ταινίες ξένης παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε ως «θνήσκουσα» αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.
Εάν η πρόταση εγκριθεί, θα είναι η μεγαλύτερη κυβερνητική φορολογική πρωτοβουλία για την κινηματογραφική βιομηχανία στην ιστορία των ΗΠΑ και το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Νιούσομ στην Washington Post
«Η Αμερική συνεχίζει να είναι μια κινηματογραφική δύναμη και η Καλιφόρνια είναι πανέτοιμη να φέρει περισσότερη παραγωγή εδώ», δήλωσε ο Νιούσομ σε ανακοίνωσή του.
Πρόσθεσε ότι η Καλιφόρνια είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την επανέναρξη του Make America Film».
Ο Νιούσομ, σφοδρός αντίπαλος του Τραμπ, υποβάλλει το αίτημα σε μια εποχή που οι δασμοί έχουν ανατρέψει την παγκόσμια οικονομία και έχουν σπείρει αβεβαιότητα σε πολλούς κλάδους. Ο Νιούσομ μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο μήνα για να μπλοκάρει τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της Καλιφόρνια.

Άκαιρη η επίκληση του Νιούσομ
Η έκκληση του Τραμπ την Κυριακή το βράδυ για δασμούς 100% στις ταινίες που παράγονται στο εξωτερικό, στην οποία περιέγραφε τις ξένες ταινίες ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, προκάλεσε σύγχυση στους γνώστες της άκρως παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας ως προς τις επιπτώσεις της. Δεν ήταν σαφές πώς θα εφαρμόζονταν τέτοιοι δασμοί ή πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ταινίες των ΗΠΑ που γυρίστηκαν στο εξωτερικό ή που περιλαμβάνουν παραγωγή στο εξωτερικό, ανέφερε η Washington Post.
Ο Άντριου ντεΓουάρντ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος μελετά τη σχέση μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου στη βιομηχανία του κινηματογράφου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πρόγραμμα που πρότεινε ο Νιούσομ τη Δευτέρα είναι «εξαιρετικά απίθανο» να τεθεί σε ισχύ.
«Δεν μπορώ να φανταστώ σε μια τόσο κομματική ατμόσφαιρα ότι ο Τραμπ θα ήθελε να τον δουν να επιδοτεί τους εργαζόμενους στον χώρο της ψυχαγωγίας στην Καλιφόρνια, ακριβώς τη στιγμή που οι δασμοί αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τους εργάτες εργοστασίων, τους αγρότες, τους οδηγούς φορτηγών κ.λπ. στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ένα email.
«Νομίζω ότι ο Νιούσομ αμφισβητεί την μπλόφα του Τραμπ», πρόσθεσε. «… Αν ο Τραμπ διστάσει, κάτι που είναι πιθανό, τότε ο Νιούσομ μπορεί να πει ότι προσπάθησε να είναι διακομματικός».
Το γραφείο του Νιούσομ περιέγραψε την προτεινόμενη ομοσπονδιακή φορολογική πίστωση ως έναν τρόπο ενίσχυσης των αμερικανικών παραγωγών, δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και ωφέλειας των εργαζομένων στο παρασκήνιο της βιομηχανίας, όπως οι κατασκευαστές σκηνικών και οι ηλεκτρολόγοι.
Η πρόταση θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Φορολογικής Πίστωσης Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Καλιφόρνια, το οποίο, σύμφωνα με το γραφείο του Νιούσομ, έχει δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα άνω των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την πολιτεία από την έναρξή του το 2009.
Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων φορολογικών πιστώσεων για ταινίες. Σε κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσόδων και Φορολογίας της Γερουσίας της πολιτείας φέτος, ο Μάικλ Θομ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος έχει ερευνήσει φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «δεν καταφέρνουν να τονώσουν αρκετή οικονομική δραστηριότητα για να δικαιολογήσουν το σημαντικό κόστος τους».