Σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την αναταραχή που προκαλούν οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί μελετούν το ενδεχόμενο μετοίκησης στο εξωτερικό. Ωστόσο, όσοι στρέφονται προς την Ευρώπη βλέπουν τις επιλογές τους να στενεύουν μέρα με τη μέρα.
Οι περιορισμοί στις βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους , οι αυστηρότεροι κανόνες για τα προγράμματα υπηκοότητας βάσει καταγωγής και η πίεση στα κάποτε διαδεδομένα προγράμματα χρυσής βίζας περιορίζουν τις νόμιμες οδούς, που μπορούν να ακολουθήσουν οι Αμερικανοί – και άλλοι μετανάστες – για να ζήσουν στην Ευρώπη.
Οι αλλαγές αυτές, έχουν πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ εκείνων που έχουν μία απτή ευκαιρία να διαμείνουν στην ήπειρο, όπως μέσω μακρινής καταγωγής και όσων έχουν ακόμα κάποια περιθώρια να εξασφαλίσουν βίζες και διαβατήρια.
Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, υπάρχουν κι εκείνοι που διερευνούν δημιουργικές στρατηγικές που κυμαίνονται από βίζες νομάδων έως άδειες που προορίζονται για συνταξιούχους. Και για ορισμένους ειδικούς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη επιδιώκουν να προσελκύσουν επιστήμονες που έχουν χάσει τις δουλειές τους στις ΗΠΑ ή ανησυχούν για περαιτέρω περικοπές στα ομοσπονδιακά κονδύλια.
Σε αναζήτηση εργασίας
Στοιχεία από την παγκόσμια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Deel, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δείχνουν αύξηση 16% στον αριθμό των Αμερικανών που προσλήφθηκαν από ευρωπαϊκές εταιρείες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση των ατόμων που αναζητούν εργασία στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα προσλήψεων Glassdoor.
«Είναι σίγουρα διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει ποτέ», σχολιάζει στο Bloomberg, η Κέλι Κόουρντς, ιδρύτρια της Irish Citizenship Consultants με έδρα το Ιλινόις. «Οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά, έχουν αυτή την αίσθηση του επείγοντος να αποκτήσουν την υπηκοότητα».
Η Κόουρντς υποβάλλει 20 έως 25 αιτήσεις για ιρλανδική υπηκοότητα την εβδομάδα για τους Αμερικανούς πελάτες της, σε σύγκριση με περίπου 10 εβδομαδιαίως πέρυσι, όταν ένας αριθμός ρεκόρ 32.000 Αμερικανών ζήτησαν ιρλανδική υπηκοότητα. Οι άνθρωποι συνήθως μπορούν να λάβουν την ιρλανδική υπηκοότητα εάν οι γονείς ή οι παππούδες τους κατάγονται από τη χώρα. Ενώ πολλοί θεωρούσαν το διαβατήριο ως «σχέδιο Β» σε περίπτωση που κάποια στιγμή ήθελαν να φύγουν, φέτος περισσότεροι φεύγουν πλέον ενεργά, υπογράμμισε.
Ποντάροντας στους παππούδες
Η Ιταλία, όπως και η Ιρλανδία, έχει μια τεράστια διασπορά στις ΗΠΑ και αυστηροποιεί τους κανόνες της για την υπηκοότητα βάσει καταγωγής, ώστε να επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν Ιταλούς γονείς ή παππούδες να υποβάλουν αίτηση. Η κυβέρνηση ψήφισε ένα έκτακτο διάταγμα τον Μάρτιο για την κατάργηση των προγραμμάτων, ενώ προηγουμένως οι άνθρωποι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση εάν μπορούσαν να εντοπίσουν τις οικογενειακές τους ρίζες από την ίδρυση της σύγχρονης Ιταλίας το 1861.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης αυστηροποιήσει τους κανόνες. Η χώρα είδε πέρυσι αριθμό ρεκόρ Αμερικανών να υποβάλλουν αιτήσεις για να γίνουν Βρετανοί πολίτες .
Μετά την αύξηση του κατώτατου ορίου μισθού για άτομα που ζητούν βίζα συζύγου και τον περιορισμό στους κατόχους φοιτητικής βίζας να φέρνουν μαζί τους συντρόφους και παιδιά, η κυβέρνηση πρότεινε αυτόν τον μήνα ακόμη αυστηρότερους κανόνες , συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων μισθολογικών ορίων και απαιτήσεων μεταπτυχιακού επιπέδου για βίζες εργασίας, καθώς και αύξηση του αριθμού των ετών που χρειάζεται ένα άτομο για να παραμείνει στη χώρα πριν αποκτήσει μόνιμη άδεια παραμονής.
H Golden visa
Μια άλλη οδός που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι Αμερικανοί για να αποκτήσουν άδεια παραμονής τα τελευταία χρόνια είναι οι λεγόμενες χρυσές βίζες . Συνήθως χορηγούν δικαιώματα παραμονής – και τελικά υπηκοότητα της ΕΕ – σε όσους επενδύουν σε τοπικά ακίνητα ή επιχειρηματικά κεφάλαια. Και εκεί, η πόρτα έχει σταδιακά κλείσει. Η Ισπανία τις κατάργησε πρόσφατα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα επέβαλαν περιορισμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι εξετάζει μια νέα βίζα επενδυτή. Ωστόσο, σε μια απαισιόδοξη τροπή για τις βίζες επενδυτών που παραμένουν στην ήπειρο, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε τον Απρίλιο ότι το χρυσό διαβατήριο της Μάλτας ήταν παράνομο .
Η Samantha Wilson, ιδρύτρια της εταιρείας μετεγκατάστασης Smart Move Italy με έδρα τη Φλωρεντία της Ιταλίας, αναφέρει ότι η ζήτηση για βίζες επενδυτών, συνταξιούχων και ψηφιακών νομάδων έχει τριπλασιαστεί φέτος σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες του 2024.
Οι βίζες νομάδων συχνά παρέχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άδεια παραμονής για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, ενώ οι βίζες επενδυτών προορίζονται για όσους είναι πρόθυμοι να φέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι βίζες συνταξιοδότησης χορηγούνται συνήθως από τις χώρες σε άτομα που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αρκετό εισόδημα κάθε μήνα για να συντηρηθούν.
Nomad visa
Οι ψηφιακές βίζες νομάδων αποτελούν κληρονομιά της Covid-19, όταν η εργασία από το σπίτι και η τηλεργασία έγιναν ο κανόνας και οι χώρες προσπάθησαν να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους που απολύθηκαν. Σήμερα, ορισμένοι πολίτες των ΗΠΑ τις βλέπουν ως έναν πολύτιμο τρόπο για να αποκτήσουν μια θέση στην ήπειρο.