Την επιτάχυνση ενός «νέου μοντέλου» για την ανάπτυξη ακινήτων ζήτησε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποστηρίζοντας μια πιο μετρημένη προσέγγιση στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις αναβαθμίσεις, ενώ παράλληλα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των επενδυτών για πιο επιθετικές πολιτικές.
Η Κίνα θα «προωθήσει σταθερά την ανακαίνιση αστικών χωριών και ερειπωμένων σπιτιών», ανέφερε την Τρίτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το Κεντρικό Συνέδριο Αστικών Εργασιών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δέσμευση της κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο να ανακαινίσει 1 εκατομμύριο σπίτια σε παλαιότερες, ετοιμόρροπες κατοικίες σε μεγάλες πόλεις.
Παρατηρήθηκε αποδυνάμωση της αγοράς κατοικιών τον Ιούνιο, με τις τιμές των νέων κατοικιών να μειώνονται περισσότερο από οκτώ μήνες
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση, υπήρχαν αυξανόμενες εικασίες για μια συνάντηση που θυμίζει μια εκστρατεία του 2015 , η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση της ζήτησης για αγορά κατοικίας και την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων.
Εκείνη τη χρονιά, η Κίνα διοργάνωσε το Κεντρικό Συνέδριο Αστικής Εργασίας, το οποίο ήταν το πρώτο του είδους του εδώ και δεκαετίες και στο οποίο συμμετείχαν ο Σι και κορυφαία μέλη του Πολιτικού Γραφείου.
Το πρόβλημα με τα ακίνητα
Η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά κατοικίας στη χώρα καταπνίγει τις προσπάθειες για την τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς οι εξαγωγές παραμένουν σε κίνδυνο από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν μια αποδυνάμωση της αγοράς κατοικιών τον Ιούνιο, με τις τιμές των νέων κατοικιών να μειώνονται περισσότερο από οκτώ μήνες.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης της οικονομίας της, υποσχόμενη περισσότερη βοήθεια για τον κλάδο των ακινήτων που καταρρέει και τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν έχουν πείσει ακόμη τους οικονομολόγους ότι κάνουν αρκετά για να νικήσουν τον αποπληθωρισμό, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Οι σκληρές αποφάσεις
Ήδη από τον περσινό Ιούλιο, για την Κίνα η λήψη σκληρών επιλογών αποτελεί ένα ολοένα και πιο επείγον «καθήκον».
Ηδεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και τους κινδύνους αποπληθωρισμού, έως την αδυσώπητη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ακόμα και κρίσεις χρέους σε ορισμένες πόλεις και υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από δυτικές χώρες.