Ενώ οι κινέζοι ανταγωνιστές της Tesla «περιμένουν στη γωνία» για να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, οι πωλήσεις του Α’ τριμήνου του 2026 της αμερικανικής Tesla καταγράφουν μια αύξηση της τάξης του 45% σε όλη Ευρώπη, και μάλιστα μετά από δύο συνεχόμενες ετήσιες «βουτιές» στα ποσοστά της.
Το ενδιαφέρον για καινούργια και μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα έχει αυξηθεί σε όλη την ήπειρο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, ο οποίος επέφερε διαταραχή στις εφοσιαστικές αλυσίδες, άνοδο των τιμών στα καύσιμα και αύξηση πωλήσεων σε βενζινοκίνητα αμάξια.
Άνοδος πωλήσεων σε ηλεκτροκίνηση
Όπως προαναφέρθηκε, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη συνολικά εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο, ωθώντας την Tesla σε σημαντική ανάκαμψη.
Ιδιαίτερη ώθηση έλαβε η αμερικανική εταιρεία τον περασμένο μήνα, αφότου η Ολλανδική Αρχή Οχημάτων (RDW) ενέκρινε τη χρήση του λογισμικού υποβοήθησης οδηγού (Full Self‑Driving Supervised) της Tesla.
Ήδη περί τα μέσα Απριλίου η ολλανδική RDW ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιό της να ζητήσει έγκριση για το εν λόγω λογισμικό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον δε Απρίλιο, οι εγγραφές των οχημάτων της Tesla –σημαντικός δείκτης πωλήσεων– αυξήθηκαν κατά 102% στη Δανία, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αναφέρει το Reuters.
Στοιχεία από την γαλλική αρχή PFA έδειξαν ότι οι πωλήσεις στη Γαλλία αυξήθηκαν επίσης κατά 112%, ενώ μόνο τον Απρίλιο η εταιρεία σημείωσε 1.829 εγγραφές οχημάτων. Έπειτα, η Ολλανδική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας BOVAG ανέφερε αύξηση 23%.
Ανταγωνισμός από Κινέζους
Το τελευταίο μοντέλο που λάνσαρε η Tesla στην αγορά ήταν το Model Y το 2020, ενώ διαθέτει στην αγορά μόλις δύο μοντέλα οχημάτων.
Παρά ταύτα, η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατάφερε να πετύχει ανάκαμψη στις πωλήσεις της, και μάλιστα ενόσω αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από έναν αυξανόμενο αριθμό κινέζων ανταγωνιστών στην αγορά της ηλεκτροκίνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δανία: εκεί, η Tesla πούλησε τον Απρίλιο λιγότερα αυτοκίνητα από την κινεζική startup ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng, ενώ στην Ολλανδία ξεπέρασε σε πωλήσεις την BYD.






































