Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν διάγει μία από τις καλύτερες περιόδους της ειδικότερα μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης FTX. Η κατάρρευση αυτή, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από σκάνδαλα και απάτες με κρυπτονομίσματα κι ενώ τα ψηφιακά αυτά περιουσιακά στοιχεία διανύουν μια από τις χειρότερες χρονιές τους τα τελευταία χρόνια, μετά την περυσινή εξόχως αποδοτική χρονιά.

Διαβάστε επίσης – FTX: Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο Sam Bankman -Fried

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή κρίση έχει καταστήσει την εξόρυξή τους ιδιαιτέρως δαπανηρή, ενώ η βύθιση των τιμών περιορίζει τα κέρδη για τους miners.

Οι νέες συνθήκες έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί, έχουν καταστήσει τις εταιρείες εξόρυξης που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια στόχαστρο στα κερδοσκοπικά funds, τα οποία διακρίνουν μια νέα ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα στοιχήματα των hedge funds για υποχώρηση των μετοχών των προαναφερόμενων εταιρειών έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Nasdaq που επικαλούνται οι FT, οι short θέσεις στις μετοχές μίας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, της Marathon Digital, αυξήθηκαν ευρέως το Νοέμβριο για άλλον ένα μήνα. Πλέον τα short στοιχήματα (θέσεις ότι θα υποχωρήσει η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου) ξεπερνούν το 36% των μετοχών της Marathon οι οποίες είναι σε ελεύθερη διασπορά.

Με την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης του bitcoin, να έχει χάσει περί των δύο τρίτων της αξίας της και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτιναχθεί, οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών εξόρυξης για κάποιες εξ αυτών δεν είναι βιώσιμο.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα, τα οποία με τη σειρά τους για να λειτουργήσουν καταναλώνουν ενέργεια σε υπερθετικό βαθμό. Οι εν λόγω εταιρείες βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία ανανέωσης του εξοπλισμού τους ο οποίος μόνο φθηνός δεν είναι, συν ότι εξαρτώνται άμεσα από το πώς κινούνται οι τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε επίσης – FTX: Για μεταφορά δισ. δολ. στις Μπαχάμες ερευνάται ο Bankman-Fried

Όπως επισημαίνει ο Κρις Κρόφορντ, επικεφαλής επενδύσεων στη Crawford Fund Management ενώ έχει υπό τη διαχείρισή του και ένα hedge fund για τη Eric Sturdza Investments, επειδή τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το που βρίσκονταν πριν και οι miners βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένα κόστη, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ικανοί να έχουν σταθερά περιθώρια κέρδους. Ο ίδιος έχει πάρει θέσεις short στις μετοχές κάποιων εταιρειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο πιέζονται οι εταιρείες είναι η Marathon (η οποία σταθερά καταγράφει ζημιές), της οποίας η μετοχή έχει κάνει βουτιά κατά 86% από την αρχή του έτους, ενώ βρίσκεται εκτός στόχων τόσο σε παραγωγή όσο και σε κέρδη σε σχέση με πέρυσι. Οι μηνιαίοι στόχοι της Marathon είχαν ορισθεί σε εξόρυξη 55 με 60 κρυπτονομισμάτων και κέρδη μεταξύ 86,5 και 103,6 εκατ. δολαρίων.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η βύθιση της μετοχής της Stronghold Digital Mining κατά 96%, με τα short στοιχήματα να αγγίζουν το 10% των μετοχών που βρίσκονται προς διαπραγμάτευση. Αυξημένα είναι και τα στοιχήματα για υποχώρηση των μετοχών των Hut 8 Mining και Riot Blockchain οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου.

«Η κερδοφορία των miners είναι μια συζήτηση που αναδύεται κάθε φορά που το bitcoin υποχωρεί –και στη συνέχεια εκλαμβάνεται ως πρόβλημα για ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων», επισημαίνει ο Άντερς Κβάμε Γιένσεν εκ των διαχειριστών του fund AKJ Digital Assets. «Η εξόρυξη του bitcoin χάνει την ουσία που βρίσκεται πίσω από τα ψηφιακά στοιχεία: ο στόχος εντέλει είναι η αποσύνδεση από τον παραδοσιακό κόσμο και όλους τους παράγοντές του και όχι η εξάρτηση από το δίκτυο ηλεκτρισμού», προσθέτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto