Ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ διέλυσε τη Δευτέρα έναν μύθο που διέδιδαν πολλά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να εμποδίσει τους Αμερικανούς να τρώνε… μπιφτέκια και μπριζόλες ως μέρος των σχεδίων του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!

«Δεν υπάρχει προσπάθεια που να έχει ως στόχο να περιορίσει την κατανάλωση βόειου κρέατος από τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Μπάιντεν ή το υπουργείο Γεωργίας», δήλωσε ο Βίλακ κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής ενημέρωσης που φιλοξένησε δημοσιογράφους του αγροτοδιατροφικού ρεπορτάζ της Βορείου Αμερικής.  “Μερικές φορές στον πολιτικό κόσμο, παίζονται παιχνίδια και πολλά ζητήματα που τίθενται προς συζήτηση δεν έχουν καμία πραγματική βάση.”

Οι συντηρητικοί νομοθέτες και σχολιαστές το σαββατοκύριακο διέδωσαν ψευδείς ισχυρισμούς ότι η πρόσφατη δέσμευση του Μπάιντεν να περιορίσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου περιλάμβανε δήθεν πρόταση για μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά 90 τοις εκατό και περιορισμό των Αμερικανών σε περίπου τέσσερις λίβρες ετησίως.

«Το κλιματικό σχέδιο του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει τη μείωση του 90% του κόκκινου κρέατος από τις δίαιτές μας έως το 2030», έγραψε στο Twitter η ρεπουμπλικανή Λορίν Μπόμπερτ που είναι Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Θέλουν να μας περιορίσουν σε περίπου τέσσερα λίβρες (σ.σ. δύο κιλά περίπου) το χρόνο. Γιατί ο Τζο δεν μένει έξω από την κουζίνα μου; ”

Η παραπληροφόρηση προέρχεται από μια ακαδημαϊκή μελέτη του Απριλίου 2020 που έδειξε πώς οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Συντηρητικά ΜΜΕ, όπως το Fox News και η Daily Mail, παρουσίασαν τα ακαδημαϊκά ευρήματα σαν να ήταν η πολιτική του Μπάιντεν. Οι παραπλανητικές αναφορές στη συνέχεια εξαπλώθηκαν ραγδαία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ενισχύθηκαν από Ρεπουμπλικανικούς πολιτικούς όπως ο Τέξας κυβερνήτης Greg Abbott και ο Donald Trump Jr.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν έθεσε την περασμένη εβδομάδα έναν ευρύ στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030. Αλλά δεν ανέλυσε συγκεκριμένους στόχους για τη γεωργική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εκπομπών, κυρίως από λιπάσματα, ζώα και κοπριά.

“Δεν υπάρχει καμία επιθυμία, καμία προσπάθεια, κανένα δελτίο τύπου, κανένα έγγραφο πολιτικής – κανένα από αυτά – που θα υποστήριζε την ιδέα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να προτείνει στους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας”, δήλωσε ο Βίλσακ τη Δευτέρα. «Ή ότι το USDA (σ.σ υπουργείο Γεωργίας) έχει κάποιο πρόγραμμα σχεδιασμένο για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Απλώς δεν ισχύει. “

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα