Αισιόδοξη πως μέχρι το Δεκέμβριο(!) θα έχει βρεθεί «ρεαλιστική λύση» για την άρση της πατέντας των εμβολίων εμφανίστηκε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε προς δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψης της στην Ιταλία, η 66χρονη οικονομολόγος αναφέρθηκε στην κατάθεση των απόψεων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, ήτοι αυτών που συμφωνούν και αυτών που διαφωνούν με την πρόταση, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν ρεαλιστικές συζητήσεις, δεδομένου του προβλήματος. Εκτίμησε δε, πως μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο απόφασης που θα διασφαλίζει καλύτερη πρόσβαση του αναπτυσσόμενου κόσμου στα εμβόλια.

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως το ανώτατο χρονικό όριο που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας είναι ο Δεκέμβριος.

Η εκτίμηση της Νιγηριανής επικεφαλής του ΠΟΕ μοιάζει αισιόδοξη στους αναλυτές που θεωρούν πως, η άρση των waivers, συνήθως χρειάζεται χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων. Όμως, η κυρία Οκόντζο-Ιουεάλα αποκάλυψε πως οι υποστηρικτές της πρότασης (με κυριότερο υπέρμαχο τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν) ετοιμάζουν ένα αναθεωρημένο κείμενο πρότασης, το οποίο η ίδια εκτίμησε ότι μπορεί να κατατεθεί πολύ σύντομα στο διεθνή οργανισμό, έτσι ώστε πριν τα τέλη Μαΐου όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή