Ουρές από αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια βενζίνης που έχουν ακόμη καύσιμα, σε όλο το μήκος της της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, όπως και το νότο, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού που έχουν προκληθεί από την πολυήμερη παύση της λειτουργίας του 5.500 μιλίων δικτύου της Colonial Pipeline εμμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας καταγραφής στοιχείων καυσίμων, GasBuddy, το 8% των πρατηρίων στη Βιρτζίνια έχουν ήδη αδειάσει, όπως επίσης το 6% στη Βόρεια Καρολίνα και το 4% στη Γεωργία. Και έπεται συνέχεια…

Προκειμένου να διαχειριστούν φαινόμενα πανικού, καθώς πολλοί οδηγοί σπεύδουν να «φουλάρουν» τα αμάξια τους φοβούμενοι παρατεταμένη διαταραχή της αγοράς και εκτίναξη των τιμών, αρκετές πολιτείες, όπως η Νότιος Καρολίνα, έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης. Αντιστοίχως, ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε προσωρινή άρση ορισμένων περιβαλλοντολογικών κανόνων που ισχύουν σε κάποιες περιοχές, προκειμένου να διευκολύνει την εναλλακτική διακίνηση βενζίνης, κυρίως οδικώς, προς όλες τις γωνιές της χώρας.

Πέντε περίπου μέρες από την κυβερνοεπίθεση της ομάδας χάκερς DarkSide, η Colonial Pipeline δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει σε λειτουργία παρά μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του δικτύου της και, όπως φαίνεται, δύσκολα θα καταφέρει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς πριν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Δεν είναι τυχαίο πως η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά, φλερτάροντας με τα υψηλά των 3 δολαρίων το γαλόνι. Μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην όλη ανησυχία της αγοράς για τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. Όμως, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν την αγορά πως το πρόβλημα είναι παροδικό. Αυτός είναι ο λόγος που οι διεθνείς τιμές του αργού δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά και μάλιστα υποχώρησαν ελαφρά σήμερα μετά την έκθεση του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης.

Προκειμένου να διευκολύνουν τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πολλές εταιρείες του ευρύτερου μεταφορικού κλάδου προσπαθούν να δώσουν… χείρα βοηθείας. Όμως, οδικώς ο ανεφοδιασμός της τεράστιας αμερικανικής αγοράς είναι δύσκολος, δαπανηρός και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Αναλόγως η προσφορά της Southwest Airlines Co. να ξεκινήσει να μεταφέρει ποσότητες βενζίνης στο Νάσβιλ και άλλες πόλεις του νότου έχει σαφώς βοηθήσει τις συγκεκριμένες περιοχές, όμως και οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες θα αρχίσουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεφοδιασμού.

Το δίκτυο της Colonial εφοδίαζε απευθείας με καύσιμα αρκετά μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα το διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη