Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει στην Γερμανία ανάμεσα στους Πράσινους και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Μήλον της Έριδος είναι δε η επαναφορά του «φρένου χρέους» που προανήγγειλε ο δεύτερος από το 2023.

«Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την ίδια πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μια πραγματικότητα που βλέπουν μόνο οι Πράσινοι, το γεγονός ότι έχουμε μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό εξαιτίας του κορονοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ.

Έσπευσε δε να προσθέσει, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο μέτρο: «Έχουμε διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε πως θα επαναφέρουμε το φρένο χρέους το συντομότερο δυνατό. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας επιπλέον δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την υγεία και την εκπαίδευση.

Μπέρμποκ vs Σολτς

Υπενθυμίζεται ότι οι Πράσινοι – οι οποίοι φέρονται να προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου – στο μανιφέστο τους προτείνουν ένα πρόσθετο «πακέτο» 50 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων στους παραπάνω τομείς, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2019.

Από την πλευρά του, ο Σολτς ναι μεν τάσσεται υπέρ της αναστολής ισχύος του μέτρου αυτού και για το 2022 (μετά το 2020 και 2021), όμως δεν το αμφισβητεί συνολικά. Άλλωστε, το SPD – του οποίου θα είναι ο υποψήφιος για την καγκελαρία – έχει ψηφίσει την ενσωμάτωση του «φρένου χρέους» στο σύνταγμα της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει πως για την αναθεώρησή του απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να αποτελέσει και ένα από τα βασικά θέματα κατά την προεκλογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους Πράσινους και την κυβέρνηση – ειδικά τους Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους ελπίζουν να «αντλήσουν» εκατομμύρια επιπλέον ψήφους στις κάλπες. Το SPD και ο Σολτς, από την πλευρά τους, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν πως οι Πράσινοι είναι άπειροι και επικίνδυνοι για τη οικονομία, ποντάροντας στα αντανακλαστικά των Γερμανών απέναντι στο υψηλό χρέος και το έλλειμμα.

Το Βερολίνο, το Παρίσι και οι άλλοι

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναστολή ισχύος του «φρένου χρέους» επέτρεψε στη Γερμανία να αυξήσει το δημόσιο χρέος της κατά 130 δισ. και 240 δισ. ευρώ αντιστοίχως την διετία 2020-’21, ενώ και για το 2022 προβλέπεται νέο χρέος της τάξης των 80 δισ. – κάτι που σημαίνει ότι αθροιστικά, η επιβάρυνση από την πανδημία για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα πλησιάσει στο μισό τρισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της σύγκρουσης Πρασίνων και κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο αφορά άμεσα και τους εταίρους της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Κι αυτό διότι από τη στάση του Βερολίνου θα κριθούν, σε μεγάλο βαθμό, οι αποφάσεις που θα ληφθούν συνολικά σε αυτό το επίπεδο.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το Παρίσι έχει ήδη θέσει θέμα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης – που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει το δημόσιο χρέος να μην ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας η Γερμανία ήταν από τις λίγες χώρες που το είχαν καταφέρει, όμως η κρίση εκτίναξε και το δικό της χρέος πάνω από το 70% πέρυσι, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι δεν θα μπορέσει να το μειώσει κάτω από το υπάρχον όριο πριν το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή