Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, υφυπουργού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «International year of creative economy» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. . Γιατρομανωλάκης  συνομίλησε με τον δημοσιογράφο του “Protagon.gr, Κώστα Γιαννακίδη, στον οποίο  ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου η χώρα μας να προσελκύσει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές και να γυριστούν στη χώρα μας ταινίες, ώστε να αρθούν τα εμπόδια από τη γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι χρειάζονται πάρα πολλές άδειες για να γίνει ένα γύρισμα.

Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στους Έλληνες επαγγελματίες και στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει διεκδικήσει μισό δισεκατομμύριο από επιδοτήσεις και το 50% αυτών των πόρων είναι για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική», ενώ παρέθεσε και ανησυχητικά στοιχεία για τους ανθρώπους του πολιτισμού λέγοντας ότι από το 2012 έως το 2019, 18 χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους, γεγονός που αντανακλά την κατάσταση στον κλάδο.

Διευκρίνισε ότι «η ανάπτυξη που έρχεται από τον πολιτισμό δεν αποκλείει αυτό που λέμε ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα όλων». Επιπλέον αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ακροπόλ. Το Ακροπόλ, είπε, είναι ένας φορέας που δεν παράγει από μόνος του πολιτισμό, αλλά στηρίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού και πιστεύουμε ότι θα γίνει φορέας ανάπτυξης».

«Προτεραιότητα για μας – ειδικά τον καιρό της πανδημίας – ήταν να πάρουν οι καλλιτέχνες αυτό που τους αναλογεί από τα πνευματικά δικαιώματα», είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι ανοίγει ο πολιτισμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε.

Όσον αφορά τις προτεραιότητές του, απάντησε ότι «το βασικό για μένα είναι η στήριξη και η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των ανθρώπων του». Τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν τομές και επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή