Την αλματώδη επεκτατική της πορεία συνεχίζει η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, έχοντας εκμεταλλευτεί και την αύξηση του online shopping διεθνώς λόγω της πανδημίας. Όμως, το κολοσσιαίο πρόστιμο που της επέβαλαν οι κινεζικές αρχές για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης «ροκάνισε» την κερδοφορία της.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ανακοίνωσε συνολικά έσοδα ύψους 187,39 δισ. γουάν (ήτοι 28,6 δισ. δολάρια) από 180,41 δισ. γουάν πέρυσι, σημειώνοντας έτσι ένα άλμα στις πωλήσεις κατά 65%! Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά τα έσοδα της κινήθηκαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα από τους αναλυτές.

Όμως, η κερδοφορία της βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της επιβάρυνσης από το πρόστιμο των 18,2 δισ. γουάν που της επέβαλε το Μάρτιο, το Πεκίνο. Έτσι, από 3,16 δισ. γουάν κέρδη πέρυσι κατέγραψε ζημιές ύψους 5,48 δισ. γουάν ή 10,32 γουάν ανά μετοχή (ήτοι 1,58 δολάρια ανά μετοχή).

Θυμίζουμε πως οι κινεζικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνα εναντίον της πέρυσι, διερευνώντας καταγγελίες πως απαιτεί αποκλειστικότητα από τους εμπόρους που θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της. Κατηγορία που δεν αφορούσε μόνο τους διεθνείς κολοσσούς του κλάδου όσο κυρίως έτερες μικρότερες κινεζικές πλατφόρμες. Οι αρχές θεώρησαν πως οι καταγγελίες ευσταθούν και έριξαν… βαριά καμπάνα στην εταιρεία, με το πρόστιμο των 18,2 δισ. γουάν να αναλογεί στο 4% του κύκλου εργασιών της για το 2019.

Πάντως, η ανοδική πορεία της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς της στον κλάδο διεθνώς. Μάλιστα, η εταιρεία διατήρησε τις υψηλές προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έτος, τοποθετώντας τα προβλεπόμενα έσοδα της στα 930 δισ. γουάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή