Στο εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker αναφέρεται με ανάρτησή του ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει ότι η πόρτα άνοιξε και οι άνθρωποι δειλά δειλά αντικρύζουν το φως και μια καλύτερη μέρα να ξημερώνει μετά την πανδημία.

Στη συνέχεια παρουσιάζει μια σειρά από οικονομικά μεγέθη που δείχνουν ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να περιμένουμε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Αλέξη Πατέλη

Το διάσημο τώρα New Yorker εξώφυλλο δίνει μια ματιά στην μετά την πανδημία ζωή.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να περιμένουμε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Εδώ είναι εννέα:

1. Όπως και αλλού, η Ελλάδα έχει δει κύμα τραπεζικών καταθέσεων, πάνω από 24 δισ. ευρώ, ή 14 % του ΑΕΠ από τις αρχές του 2020. Μερικά από αυτά θα φιλτράρουν πίσω στην οικονομία καθώς η αβεβαιότητα Covid υποχωρεί.

2. Το 2020, κούνια στον ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 5.3 pp από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό θα γυρίσει πίσω και πιθανώς και θα υπερβεί. Η διαδημοτική ΔΕΚΟ που εξομαλύνεται από την Οικονομική 101 μας διδάσκει ότι αν ο κόσμος υποκαθιστά σοβαρά υπηρεσίες-όπως ο τουρισμός-για μια χρονική περίοδο, είναι πιθανό να υπερκαταναλωθεί-όχι μόνο να επιστρέψει στην τάση-την περίοδο μετά.

3. Τον περασμένο χρόνο περίπου, μειώσαμε σημαντικά τη φορολογία για εργασία και κεφάλαιο, πού αλλού το έχετε δει αυτό; Οι δεύτερες στρογγυλές επιπτώσεις από αυτή τη δομική-όχι κυκλική-μετατόπιση θα πρέπει να εκδηλωθούν πιο έντονα στην περίοδο μετά την πανδημία. Παρόμοιες διαρθρωτικές αλλαγές στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

4. Ελλάδα 2.0 αποτελείται από 68 μεταρρυθμίσεις και 107 επενδύσεις. Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα αιτήσεων προβλέπει τώρα συνολικά 7.5 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις το 2021, ή 4.4 % του ΑΕΠ, περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία