Με τον Απρίλιο και τον Μάιο να έχουν χαθεί, μήνες «βασικοί για τα μυστήρια», οι επαγγελματίες του κλάδου των χώρων φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων και του catering αναμένουν με αγωνία να μάθουν τα μέτρα που θα ισχύσουν το φετινό καλοκαίρι.

Οι ανακοινώσεις με τους κανόνες επαναλειτουργίας αναμένεται να γίνουν έως την Παρασκευή, καθώς από τη Δευτέρα 31 Μαΐου η αγορά των εκδηλώσεων (χώροι δεξιώσεων, κτήματα και υπηρεσίες catering) επανεκκινεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Ωστόσο, το όριο των 100 ατόμων που προβλέπεται με τα έως τώρα δεδομένα, δεν ικανοποιεί ούτε όσους προγραμματίζουν γάμους ή βαφτίσεις το φετινό καλοκαίρι, ούτε και στους επαγγελματίες, οι οποίοι εκτιμούν ότι με αυτό το μέτρο δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους που έχουν μεγάλα λειτουργικά έξοδα και παράλληλα προέρχονται από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.

Υπέρμαχος της μεγαλύτερης «ελευθερίας» είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι «εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της πανδημίας, θα εισηγηθούμε στην Επιτροπή την άρση του μέτρου των 100 ατόμων σε δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων», σημειώνοντας ότι «θα προτείνουν να ισχύσει από 1η Ιουνίου το πρωτόκολλο της εστίασης, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν και τα cetering».

«Τίθεται θέμα ανταγωνισμού» αναφέρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, φέρνοντας παράδειγμα τα μεγάλα εστιατόρια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έναν γάμο ή μία βάφτιση χωρίς όριο στον αριθμό των παρευρισκόμενων αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και ανά τραπέζι να κάθονται έξι άτομα.

Εξελίξεις αναμένονται και στο άλλο μείζον ζήτημα για την επανεκκίνηση της αγοράς των εκδηλώσεων, που είναι η μουσική. Για τους χώρους εστίασης, η κυβέρνηση έχει ζητήσει να επιτραπεί η μουσική, με την επιτροπή των ειδικών να φαίνεται ότι θα δώσει το «πράσινο φως» και ίσως το Σάββατο τα μπαρ να.. βγουν από το mute! Πιθανόν βέβαια η απόφαση να έχει ισχύ από τη Δευτέρα.

Πτώση τζίρου έως 90%

Με χιλιάδες εργαζόμενους και άμεση ή έμμεση σύνδεση με μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων (από ανθοπωλεία και χονδρεμπόριο τροφίμων και ποτών μέχρι εμπορικά καταστήματα με δώρα, ένδυση, υπόδηση, κομμωτήρια, επιχειρήσεις ενοικίασης εξοπλισμού, φωτογράφους, μουσικούς, makeup artists κ.λπ.), ο κλάδος των χώρων φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων και του catering, καταγράφει σε πανελλαδικό επίπεδο σημαντικές απώλειες, αφού βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο σε παύση.

Σε όλο το διάστημα της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που φιλοξενούν εκδηλώσεις άνοιξαν μόνο κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, πάλι όμως με περιορισμούς, όπως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, μειωμένος αριθμός καλεσμένων κ.ά.

Το αποτέλεσμα ήταν πολλές εκδηλώσεις –ειδικά  δεξιώσεις γάμων- να αναβληθούν για εφέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι του 2020 ακυρώθηκαν 7 στους 10 γάμους, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας οργάνωσης γάμων weddin, ενώ σχεδόν το 35% μεταφέρθηκαν για το 2021.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, η πτώση του τζίρου διαμορφώνεται στο 80%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η μείωση φθάνει το 90%. Έτσι, παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η επανεκκίνηση όσο το δυνατόν νωρίτερα κρίνεται κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Δεδομένου μάλιστα ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων εκδηλώσεων χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας, οι επιχειρηματίες ζητούν να ενημερωθούν τι θα ισχύσει, ώστε να οργανωθούν και καλύτερα για τους προσεχείς  μήνες.

Ρεκόρ κρατήσεων και αμφιβολιών

Παρότι οι περισσότεροι χώροι είναι κλεισμένοι για όλη τη σεζόν, η αμφιβολία παραμένει, αφού κρατήσεις υπήρχαν και για τον Μάιο, αλλά η πορεία της πανδημίας μετέφερε τις εκδηλώσεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022, αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου.

Τα events των βαπτίσεων δεν φαίνεται να επηρεάζονται γιατί οι βαπτίσεις δεν μετακινούνται εύκολα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους γάμους, με τα μελλόνυμφα ζευγάρια να είναι διστακτικά. Την ίδια στιγμή, η νέα κανονικότητα έχει δμιουργήσει και διαφορετικές απαιτήσεις για την πραγματοποίηση μιας κοινωνικής εκδήλωσεις. «Νεοτερισμοί», όπως σταθμός ελέγχου καλεσμένων έξω από τον χώρο της δεξίωσης, έτσι ώστε οι καλεσμένοι να ελέγχονται με rapid test, επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κ.ά., έχουν αρχίσει να ζητούνται από τους διοργανωτές γάμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα