Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε το τελικό πράσινο φως για την έγκριση του πακέτου συνοχής της οικονομικής περιόδου 2021-2027. Σε ανακοίνωσή της, η Ε.Ε. αναφέρει ότι το πακέτο είναι ένα σύνολο κανονισμών που διέπουν τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2018) ή σχεδόν το ένα τρίτο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Τα ταμεία θα χρηματοδοτήσουν περιφερειακά και τοπικά έργα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, ενισχύοντας παράλληλα μια βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία επενδύοντας σε πράσινες και ψηφιακές προτεραιότητες.

“Η πολιτική συνοχής βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι κοντά στους πολίτες και τα οφέλη γίνονται αισθητά σε τοπικό επίπεδο. Το νομοθετικό πακέτο για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων, υποστηρίζοντας τις περιφέρειες, τις εταιρείες και τους εργαζομένους,” δήλωσε ο Νέλσον ντε Σόουζα, ο υπουργός Σχεδιασμού της Πορτογαλίας που έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Το πακέτο 2021-2027 ακολουθεί την καθιερωμένη πολιτική συνοχής των πολυετών επενδύσεων, με τους περισσότερους πόρους να διατίθενται σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και περιοχές προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, απλοποιεί τους κανόνες και αντανακλά τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ για ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικού άνθρακα, βελτίωση της συνδεσιμότητας με στρατηγικά μεταφορικά και ψηφιακά δίκτυα και εστιάζει στην κοινωνική ένταξη.

Συνολικά, περίπου το 30% των διαρθρωτικών ταμείων θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, με κάθε τύπο επενδυτικής δραστηριότητας να έχει έναν ειδικό συντελεστή για το κλίμα. Τα έργα θα πρέπει επίσης να σέβονται την αρχή του να «μην κάνει σημαντική ζημιά», σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Το πακέτο αποτελείται από μια νομοθεσία που θεσπίζει τους κανόνες για οκτώ ταμεία που διαχειρίζονται από κοινού τα κράτη μέλη και η Επιτροπή – ο κανονισμός κοινών διατάξεων – και αρκετοί άλλοι κανονισμοί που ορίζουν τους ειδικούς στόχους και το πεδίο εφαρμογής κάθε ταμείου.

Τα κύρια κονδύλια της πολιτικής συνοχής είναι:

-Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) – 200 δισεκατομμύρια ευρώ για περιφερειακή χρηματοδότηση με προσαρμοσμένη υποστήριξη για ορισμένες περιοχές και περιοχές και αυξημένη εστίαση στις πόλεις και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη · υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Χρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ, το πρόγραμμα Interreg θα δαπανήσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε διασυνοριακά έργα για να βοηθήσει τις παραμεθόριες περιοχές να αναπτύξουν το πλήρες οικονομικό δυναμικό τους

Ταμείο Συνοχής – 42,5 δισ. Ευρώ για κράτη μέλη των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΕ είναι κάτω από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ · υποστηρίζει τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών καθώς και έργα ενέργειας και μεταφορών που ωφελούν το περιβάλλον

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ESF +) – 88 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, καθώς και της κοινωνικής ένταξης

Τα επόμενα βήματα

Οι θέσεις ανάγνωσης που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο σχετικά με τους κανονισμούς εξακολουθούν να χρειάζονται την επίσημη ψηφοφορία επιβεβαίωσης από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου) πριν δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή